Pastoor Blom probeert ieder jaar een bedevaart naar Lourdes te maken
Pastoor Blom probeert ieder jaar een bedevaart naar Lourdes te maken Foto: Rick Blom

“Lourdes is voor mij thuiskomen!”

Algemeen Kunst & cultuur Maatschappelijke discussie

Het is moeilijk om uit te leggen wat Lourdes met mij doet! Hier in deze plaats in Zuid-Frankrijk, dicht bij de Spaanse grens, is in 1858 Maria 18 keer verschenen aan de 14-jarige Bernadette Soubirous. Elk jaar probeer ik samen met ‘Stichting Chrisko’ uit Heerlen op deze bedevaart te gaan. 

De grootse vieringen zijn, met als hoogtepunt de Lichtprocessie in de avond, onbeschrijfelijk! Je moet het een keer meegemaakt hebben. Maar ook in het klein, als groep samen onderweg, jong en oud, de ontmoetingen met mensen.

Het échte wonder van Lourdes maakt Bernadette ons duidelijk. Maria had tegen haar gezegd: “ik beloof je niet het geluk in dit leven, maar in het volgende.” Bernadette heeft haar leven een zeer slechte gezondheid gekend.

Als latere kloosterzuster had ze het niet bepaald gemakkelijk door haar medezusters. Ze is op 35-jarige leeftijd gestorven. Een aantal keer had ze zich gewassen met en gedronken van het Lourdeswater; van de Bron die bij de verschijningsgrot is ontdekt. Van de mensen, die dit water tot zich hebben genomen, zijn van de meer dan 7.000 ‘genezingen’ er slechts 70 officieel erkend als medisch onverklaarbaar. 

Bernadette is echter nooit genezen. Het échte wonder is de kracht die mensen opdoen om er weer tegen aan te kunnen. Elk jaar bezoeken 5 tot 6 miljoen mensen deze wonderlijke plek. Gaat u de volgende keer mee??

Pastoor Rick Blom