Kinderen krijgen voorlichting om bewuste keuzes te maken
Kinderen krijgen voorlichting om bewuste keuzes te maken Foto: Irina P.

Ecologische themaweek bij basisschool ‘t Diekske

Algemeen Jeugd voor Jeugd Maatschappelijke discussie

Afferden | Wat is een ecologische voetafdruk? Wat is het effect op je voetafdruk als je keuzes maakt in je gedrag? Dit jaar organiseerde de werkgroep Gezonde School een themaweek “We leven op grote voet” op basisschool ‘t Diekske in Afferden. Leerlingen onderzochten waar vlees- en zuivelproducten vandaan komen. De kinderen ontmoetten boeren die proberen hun voetafdruk bij de productie te verkleinen. Ze leerden ook hoe ze hun persoonlijke ecologische voetafdruk kunnen beïnvloeden. (Door Irina Podryadrova)

Gezondheid vinden we allemaal belangrijk. Een gezonde school draagt bij aan de gezondheid, het welbevinden en de schoolprestaties van de kinderen. Het biedt kinderen een goede basis voor hun verdere ontwikkeling. Zo leren en werken kinderen die lekker in hun vel zitten beter. Is het makkelijker om jong een gezonde leefstijl aan te leren dan op latere leeftijd een ongezonde leefstijl af te leren. En scoren lichamelijk actieve leerlingen betere leerresultaten dan minder fitte leeftijdsgenoten.?Bij ‘t Diekske wordt gezond eten en drinken gestimuleerd. Dit gebeurt samen met kinderen, ouders en leerkrachten. Om die reden wordt er jaarlijks tijdens een schoolbrede themaweek aandacht besteed aan gezonde en duurzame voeding. De werkgroep ‘Gezonde School’, die bestaat uit enkele ouders, ondersteunt de school bij de voorbereiding en uitvoering. Ook dit jaar heeft deze werkgroep een themaweek georganiseerd, met als onderwerp: Wij leven op grote voet!.

Om te beginnen werden aan iedereen drie vragen gesteld: hoeveel minuten je doucht, hoe vaak je vlees eet en hoe je naar school gaat. De antwoorden op deze vragen helpen om bewust te worden van je eigen ecologische voetafdruk. De kinderen leerden over andere manieren om hun persoonlijke ecologische voetafdruk te verkleinen. Wat als je de autorit naar school vervangt door met de fiets te gaan? Wat als je een stuk speelgoed repareert? Wat als je een douche neemt terwijl je favoriete liedje van drie minuten speelt? Het is net een spel waarbij iedereen punten scoort.

Sergei, 9 jaar, basisschool ‘t Diekske: “Mijn vader geeft veel dingen een tweede leven. Hij bewaart spijkers en schroeven in gebruikte plastic voedselcontainers. Ook maakte hij een nieuw huis voor de kat van een oude tafel.”


De gastsprekers, boeren Resi en Hugo Bens van pluimveebedrijf Bens BoerderEi, hielpen inzicht te krijgen in hoe de voetafdruk van ons eten tot stand komt. Zij legden uit hoe hun boerderij is opgezet en welke weg een ei aflegt voordat het de winkel bereikt. “De klimaatdruk willen we zo laag mogelijk houden. Dit realiseren wij onder andere door het voer voor de kippen. Het voer is sojavrij, niet gemodificeerd en komt uit de regio om de transportafstanden te verkleinen. We drogen de mest van de kippen en die gaat uiteindelijk in korrelvorm naar die plekken in de wereld waar een tekort is aan mineralen. Hierop kunnen dan weer nieuwe voedselgewassen groeien.”

Sam, 10 jaar, basisschool ‘t Diekske: “Ik vond het interessant om naar een pluimveehouder te luisteren. Hij vertelde me hoe hij kunstmest maakt van kippenmest en dat over de hele wereld verstuurt. Ik bespaar water en fiets veel. Ik probeer minder vlees te eten, maar dat is moeilijk voor mij.”