Afbeelding
Foto: Annette van Dijk-Leek fotografie

Column: Kunst? Kunst!

Column Column

Kunst kijken lijkt een bezigheid voor vakantie en vrije tijd. Eerst het werk, dan de pleziertjes. Voor de makers van kunst ligt dat anders.

Werk en genoegen gaan samen in een continu proces van inspiratie vinden, gedreven zijn, vallen en weer opstaan, de tijd vergeten, je verliezen en uiteindelijk trots zijn op wat je gemaakt hebt. En dat wil je laten zien ook.

In Bergen valt heel wat kunst te beleven. Niet alleen zijn er regelmatig exposities in ateliers en kunsthuizen, ook op straten, pleinen en in het groen kom je kunst tegen. Initiatieven zoals de website ‘Kunst in het hart van de Maasduinen’ en meldingen op social media maken duidelijk dat kijkers hun hart kunnen ophalen.

In het tv-programma ‘Binnenstebuiten’ bespreekt kunsthistoricus Geert Pruiksma, museumdirecteur van het Nienoord museum in het Groningse Leek, kunstwerken in de openbare ruimte. Als toerist zou je misschien zomaar aan een beeld voorbijlopen, maar als je het verhaal erbij hoort, krijg je als het ware een cadeautje en sta je er langer bij stil.

Maak in je eigen dorp ook eens pas op de plaats en beleef het verhaal bij het kunstwerk. 

Kijk, luister en voel (met de handjes op de rug) wat de kunstenaar wil zeggen.

Cora Leek