Deze prachtige kleine tor schittert in het zonlicht
Deze prachtige kleine tor schittert in het zonlicht Foto: Melanie van den IJssel

De Fraaie Schijnboktor

Kevertjes, torren, kriebeldiertjes, ze zijn weer te vinden in de Maasduinen. En bevinden zich in deze tijd van het jaar graag op diverse bloemen en in gras waar ze op zoek gaan naar nectar en stuifmeel. Wat mij opviel is dat er binnen de gemeente Bergen steeds meer bloemenranden worden ingezaaid door de boer. Zo ontstaat er een fris gemaaid landschap, met een prachtige bloemenrand als uitblinker. En daar maken de kevertjes, de bijen, de vlinders en alle andere insecten dankbaar gebruik van.


Het eerste wat ik graag wil vertellen is dat kevertjes zich net als vlinders transformeren. Bij vlinders gaat het van eitjes, tot rups, verpoppen en uiteindelijk wordt de rups een vlinder. Een vlinder kan dit traject vrij snel afleggen. Bij kevers gaat het net even anders en in sommige gevallen ook zeker niet zo voorspoedig.

Een keverlarve leeft soms wel drie jaar ondergronds

Een kevervrouwtje legt meestal haar eitjes onder de grond, maar soms ook in het hout van dode bomen of in een stengel van een plant. Het eitje wordt een larve, die zich in de grond bevindt. 


Sommige kevers, zoals bijvoorbeeld de meikever kan tot drie jaar onder de grond leven. Niet als kever maar als larve. De larve maakt een cocon onder de grond en daar transformeert hij of zij naar kever. Zodra de kever uit de cocon komt kruipt hij naar de oppervlakte.


Kevers leven niet lang. De meeste tijd leven ze als larve onder de grond, en zodra ze als kever het daglicht zien is er maar een ding wat belangrijk is. En dat is voortplanten!

De Fraaie Schijnboktor onderscheidt zich door zijn 'metallic'-achtig voorkomen


Op de foto boven aan deze column zie je een Fraaie Schijnbok, ook wel Fraaie Schijnboktor genoemd. Dit kevertje is misschien net één centimeter groot. Het is een smalle kever met mooie metaalkleurige kleuren. De meeste kevertjes van dit ras zijn groen, maar je hebt ze ook in de kleur blauw. Het mannetje heeft extreem gespierde dijen. De schilden zijn smal en over zijn bijzonder mooie sprieten is niets aan te merken.

De boktor heeft een slechte reputatie

Bij het woord boktor schrikken de meeste mensen wel. Die slechte reputatie heeft voornamelijk te maken 


met verhalen uit vervlogen tijden. Maar let wel, er bestaan vele soorten. Echter de soort op de foto is relatief klein met daarnaast ongeveer elf bekende soorten binnen Nederland. Ze hebben een kosmopolitische verspreiding wat inhoudt dat dat het soort bijna overal ter wereld voorkomt.

Bloembestuivers zijn onmisbaar voor onze levenscyclus

Alle volwassen volgroeide Schijnboktorren zijn bloembestuivers. Zo zijn het niet alleen de bijen en de vlinders maar zeker ook diverse kevers die zorgen voor bestuiving. Het zijn dus belangrijke dieren die ervoor 


zorgen dat de mens kan eten en dus kan leven. Zonder deze dieren zijn er geen groentes en fruit. Verdelg ze daarom ook niet. Want hoe klein ze dan ook mogen zijn, ze zijn wel degelijk ergens goed voor.

Bij gevaar wordt er een giftige stof afgescheiden

Een bijzonder feit over deze kleine kever is dat ze een giftige stof bij zich dragen. En die stof wordt ingezet als er gevaar dreigt. Deze vloeistof kan zelfs blaren veroorzaken. De Engelse naam voor deze keversoort is dan ook 'False Blisterbeetle'. Letterlijk vertaald betekent het: Valse Blaarkever.

Kevers, je hebt ze in diverse formaten en in diverse kleuren. De een heeft kleine voelsprieten en de ander heeft ze in een megagrote en lange uitvoering. Deze dieren worden helaas nog steeds niet altijd met open armen ontvangen. 

Het is schrikbarend dat een kever of tor meteen geassocieerd wordt met verdelgingsmiddelen

Ik schreef het al eens eerder, maar hoe schrijnend is het gesteld dat als je het woord 'kever' of 'tor' intypt op het World Wide Web, je meteen een reeks aan verdelgingsproducten te zien krijgt. Daar schrik je toch van?


We zullen er met zijn allen toch aan moeten geloven, want bloembestuivers hebben we toch echt heel hard nodig. In welk formaat dan ook.



Met Veel Liefs

De Vrolijke Stadsvogeladviseur

Melanie van den IJssel