Jip is een van de toptalenten in zijn vakgebied
Jip is een van de toptalenten in zijn vakgebied Foto: IW Nederland

Jip Trum uit Afferden in finale NK voor mbo-vaktalent

Algemeen Jeugd voor Jeugd Maatschappelijke discussie

Afferden | Officieel heet het ‘Eerste monteur installatie woning en utiliteit’, maar voor leken is Jip Trum uit Afferden een ‘elektromonteur’. Als finalist op Skills The Finals behoort de Limburger tot één van de besten die op dit moment in het mbo-techniekonderwijs worden opgeleid. Trum is één van de acht finalisten die op donderdag 21 en vrijdag 22 maart, tijdens Skills The Finals in de Brabanthallen in Den Bosch, strijdt om de Nederlandse kampioenstitel elektrotechniek voor mbo-vaktalent.

De 21-jarige finalist volgt een mbo-techniekopleiding in een beroepsbegeleidend leerwerktraject (bbl) bij opleidingsbedrijf IW Zuid-Oost. Daar leert hij het vak van elektromonteur terwijl hij enkele dagen in de week praktijkervaring opdoet bij Giesen installatiebedrijf in Nieuw Bergen. Daarnaast zit de mbo-student ook nog geregeld in de schoolbanken. Elke maand gaat hij enkele dagen naar het Koning Willem I College in Veghel voor algemeen vormend onderwijs en theoretische vakkennis.

Kanshebber
Zijn begeleider bij IW Zuid-Oost, Theo van den Elzen, ziet in Trum een kanshebber voor het erepodium. “Het is een hardwerkende, zelflerende student. Hij is nieuwsgierigheid en oplossingsgericht. Maar wat Jip ook kenmerkt, zijn z’n communicatieve vaardigheden.”

De finalisten worden uitgedaagd om te laten zien dat ze goed mee kunnen in de laatste trends en ontwikkelingen binnen hun vakgebied. De wedstrijden bepalen niet alleen wie de beste deelnemers zijn; ze geven ook inzicht in de voortgang van hun vakgebied. Er wordt gewerkt met de nieuwste materialen, technieken en gereedschappen.