Afbeelding
Foto: Annette van Dijk-Leek fotografie

Column: Gekke Gerritje

Column Column

Wij kiezers wisten het natuurlijk allang. Die stembiljetten waren veel te groot. Demissionair minister De Jonge noemt het een biljartlaken en alleen al het vouwen van dat laken van 1 meter bij 70 cm was een heel karwei. Daar heeft hij in al zijn wijsheid iets op gevonden. Overigens schijnt er al jaren gestudeerd te worden op een nieuw papieren stembiljet. Maar ja, we weten ook allang dat ambtelijke molens langzaam malen.

Het heeft allemaal te maken met diversiteit. Onze tijd staat bol van de diversiteit. Zo was de wadi in onze straat mede bedoeld voor de biodiversiteit, maar functioneert hij/zij/het (ja, ja, we doen ook aan genderdiversiteit) voorlopig alleen als opvangbak voor overtollig regenwater.

Diversiteit van politieke partijen is waarom dat stembiljet veel te groot werd. Want in Nederland laten we zoveel partijen toe dat de namen van de kandidaten niet meer op dat laken passen. Daar hebben we straks een boekje voor nodig.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Toegegeven, die rariteit van een bijna burgeroorlog tussen Republikeinen en Democraten in de VS hebben wij niet. Wij willen de vrijheid van splinterpartijen, zodat straks een eenmansfractie de coalitie gaat helpen aan een meerderheid. Als er dit jaar tenminste een coalitie komt.

En Gekke Gerritje draait weer voor de kosten op.

Cora Leek