Het podium met kampioen Raymund Swertz, Michel van Silfhout en Martin Egbers
Het podium met kampioen Raymund Swertz, Michel van Silfhout en Martin Egbers Foto: Henry Thijssen

NK Biljartvijfkamp: Raymund Swertz nog altijd een klasse apart

Sport Sport

Sittard | Hij is een fenomeen in de klassieke spelsoorten, speelt deze nog maar zelden, maar is nog steeds een lust voor het oog. “Een geweldige one-man show in succesvolle NK Biljartvijfkamp bij de Biljartacademie in Sittard.” We hebben het over de beste Nederlandse allround biljarter Raymund Swertz. Hij heeft met dit NK zijn meesterschap in de verschillende spelsoorten van de vijfkamp gedemonstreerd. 

De 34-jarige Swertz uit Afferden prolongeerde zijn titel op het Nederlands kampioenschap met een ongeslagen traject en een grote overmacht. Zijn tegenstander in de finale, Michel van Silfhout van De Pelikaan uit Zutphen, werd verslagen met 8-2 en met aanzienlijke verschillen in moyennes. Het was voor Swertz, speler van de landskampioen SIS Schoonmaak in de eredivisie driebanden, zijn tweede titel in de vijfkamp. In 2018 won hij dit toernooi voor het eerst in Berlicum met Dave Christiani als nummer twee. De vijfkamp is in Nederland door COVID drie jaar niet gespeeld en keerde terug op de kalender met Swertz weer als topfavoriet. De omslag in zijn carrière naar meer nadruk op driebanden belette het kaderfenomeen niet een nieuwe gooi te doen naar deze titel. Hij schitterde met hoge scores in het vrij spel (ruim 115 gemiddeld), 47/2 (rond de 70), 71/2 (75), bandstoten (13) en driebanden (1.100) en bleef de concurrentie ver voor.

Swertz, die elk jaar meer progressie toont in het driebanden, gaf na het winnen van de titel in de vijfkamp aan dat hij wil blijven genieten van de andere spelsoorten. “Ik moet keuzes maken met het accent op driebanden, maar als het op de biljartkalender uitkomt, speel ik graag mee in de andere disciplines.’’ De nu tweevoudige kampioen in de vijfkamp stelde vast dat hij fysiek op de proef was gesteld. “Het is best een vermoeiend toernooi met al die spelsoorten op één dag. Dat is in fysiek opzicht een opgave. Het kleine spel heeft niet veel geheimen voor me, alleen ga ik in de hoge series af en toe iets te snel’’, zei Swertz in zijn terugblik. ,,Ik had zelf iets meer van het driebanden verwacht, maar dat heeft ook met die vermoeidheid van vijf partijen per dag te maken. Het gevaar is verder dat ik kleine, slordige foutjes maak in de hoge series, of niet altijd de optimale focus heb. Daardoor breek je nog wel eens series af waar het niet nodig is. Maar over de hele prestatie ben ik zeker tevreden.’’

Martijn Egbers, een 36-jarige debutant op de vijfkamp, won het gevecht om het zilver van Dennis Timmers en verraste het meest door zijn ongeslagen reeks van vijf partijen in het driebanden, waarin hij rond de 0.900 scoorde. Jos Bongers sloot zijn laatste optreden in een toernooi af met een vijfde plaats.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT