Ook Hostellerie de Hamert mag geen arbeidsmigranten herbergen
Ook Hostellerie de Hamert mag geen arbeidsmigranten herbergen Foto:Hostellerie de Hamert

Geen logies voor arbeidsmigranten aan N271

Algemeen Politiek

Nieuw Bergen | Op dinsdag 28 juli was er een extra ingelaste raadsvergadering van de gemeente Bergen om nog voor het zomerreces een beslissing te nemen inzake het bestemmingsplan over de zogenaamde ‘Parapluherziening nachtverblijf binnen horeca en gemengd’. Het bestemmingsplan heeft tot doel het huisvesten van arbeidsmigranten in horecagelegenheden te reguleren en werd door de raad aangenomen.

Aanvankelijk stonden er negentien horecapanden op de lijst om beperkingen in overnachtingsmogelijkheden opgelegd te krijgen. Deze inperking van bedrijfsvoering behelst dat gasten maximaal drie weken aaneengesloten en daarna een half jaar niet kunnen overnachten in de horeca die onder de parapluherziening zou vallen. Daarmee zou voorkomen worden dat arbeidsmigranten hier langere tijd zouden kunnen verblijven en oneigenlijk en mogelijk ongewenst gebruik van de horeca zouden maken. Uit angst voor claims wegens planschade werd de lijst ingekort tot acht ondernemingen die alle min of meer gevestigd zijn langs de rijksweg N271. 

Daarmee had het voorstel meteen een legitiem karakter want in de regiovisie van de gemeenten Mook en Middelaar, Gennep en Bergen wordt de N271 als ‘Parelsnoer’ van de kop van Limburg geacht een mooie en toeristisch aantrekkelijke route te zijn. Verloedering en een gebrek aan beschikbare horeca past daar niet in. Het is natuurlijk de vraag of de veelal leegstaande horecapanden nog ooit in die functie zullen terugkeren en dus juist aan de verloedering van de N271 zullen bijdragen. Zo stond in het verleden ‘t Klöske in Nieuw Bergen jarenlang af te takelen en ook ‘De Nieuwe Aanleg’ bij de voormalige caravanhandel aan de rijksweg staat er niet al te florissant bij.

Dat er wat aan de huisvesting voor buitenlandse werknemers gedaan moet worden is duidelijk. Wethouder Lia Roefs kondigde aan dat er eind van dit jaar een plan klaar ligt voor het fatsoenlijk onderbrengen van deze doelgroep. Over de te verwachten claims wegens planschade zei wethouder Antoon Splinter dat het duidelijk is dat het niet over ‘twee krentenbollen’ zou gaan maar wellicht enkele tonnen gemeenschapsgeld zou gaan kosten. Exacte bedragen kon hij in dit stadium nog niet voorspellen.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT