De wadi is een nieuw stukje natuur midden in de wijk Bessembiender
De wadi is een nieuw stukje natuur midden in de wijk Bessembiender Foto: Frans Thonen

Een stukje natuur in de Bessembiender

Algemeen

Siebengewald | In de buurt Bessembiender in Siebengewald is onlangs een wadi gerealiseerd. Het is een nieuw stukje natuur midden in de wijk waar inwoners en aanwonenden, zo blijkt uit de reacties, erg blij mee zijn.
(Door Frans Thonen)

De wadi is een greppel die het regenwater uit de wijk opvangt, filtert en infiltreert in de grond. Het regenwaterriool vangt het regenwater op van de straten, trottoirs en daken in de omgeving van de Bessembiender en zorgt dat het in de wadi terecht komt. Hier wordt het gefilterd door de verschillende hoogtelagen en begroeiing. Uiteindelijk infiltreert al het regenwater langzaam in de bodem. Ingezaaide grassen en inheemse planten begroeien vanaf het komend voorjaar de wadi. Met mooi, droog weer staat de wadi (bijna) helemaal droog, als het regent vult deze zich met regenwater. De beplanting is geschikt voor deze locatie met wisselende vochtigheid.

In en om de wadi zijn grassen, kruiden en bomen geplant waarbij zoveel mogelijk voor inheemse soorten is gekozen. Deze vergroten de biodiversiteit. Nu al trekt het gebied andere planten en dieren aan. Bij de wadi is een wandelpad aangelegd, er staan bankjes en insectenhotels. Kortom, een stukje natuur om van te genieten.

De wadi is een stukje natuur, echter géén plek om in te spelen of met de fiets door heen te crossen. Daarmee beschadig je de pas ingezaaide grassen en planten met als gevolg dat de geplande begroeiing komend voorjaar niet opkomt. Daarnaast hoort afval uiteraard niet thuis in de wadi. 

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT