Japanse duizendknoop wordt opgeruimd
Japanse duizendknoop wordt opgeruimd Foto: Staatsbosbeheer

Bestrijding Japanse duizendknoop in Bergerbos

Algemeen Natuur

Afferden | In veel natuurgebieden is de Japanse duizendknoop steeds vaker te vinden en vormt deze woekerplant inmiddels een hardnekkige plaag. In het Bergerbos bij Afferden komt deze plant gelukkig maar op twee plaatsen voor. Om te voorkomen dat de Japanse duizendknoop ook het Bergerbos overwoekert zal dit najaar gestart worden met de bestrijding van deze exoot.

Afkomstig uit tuinen
Ergens tussen 1829 en 1841 is Japanse duizendknoop door een Leidse botanicus vanuit Japan meegenomen naar Nederland. Waarschijnlijk is vanuit de kwekerij in Leiden de plant begonnen aan zijn opmars in Nederland en Europa. Door het storten van tuinafval met plantenresten is de plant in veel natuurgebieden terechtgekomen. Zijn grote groeikracht en de vorming van een dicht bladerdek zorgt voor verdringing van de oorspronkelijke kruiden en struiken en een afname van het aantal ongewervelde dieren, zoals bosmieren, vlinders en insecten. Via kruipende wortelstokken verspreidt de plant zich snel ineen natuurgebied. De plant is hardnekkig en zeer moeilijk te bestrijden, omdat elk klein wortelstukje weer uit kan groeien tot een nieuwe plant.

Bestrijding met zuurstofloosheid
Met een nieuwe bestrijdingsmethode zal op de twee locaties de Japanse duizendknoop worden bestreden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Herbie-korrels. Deze bevatten bacteriën, die zuurstof uit de grond kunnen onttrekken. De korrels worden uitgestrooid op de plaats waar de grote haarden van de plant zitten. Vervolgens wordt de grond volledig afgedekt met een speciaal luchtdicht folie. Dan gaat de bacterie aan de slag met het onttrekken van alle zuurstof uit de grond. De zuurstofloosheid zorgt ervoor dat alle wortels van de Japanse duizendknoop afsterven. Buiten de twee haarden staan hier en daar nog enkele losse planten. Deze worden met wortel en al uitgegraven. De omliggende grond wordt zorgvuldig uit gezeefd, zodat er geen wortelresten meer achterblijven. De beide locaties worden nog jaren nauwkeurig in de gaten gehouden. Elke plant die nog tevoorschijn komt wordt direct verwijderd. Na afloop wordt het behandelde gebied weer ingezaaid met een kruidenmengsel. Zo hoopt Staatsbosbeheer na twee jaar het Bergerbos weer vrij van Japanse duizendknoop te hebben.

Paden tijdelijk afgesloten
Om er voor te zorgen dat het luchtdichte folie niet beschadigd raakt, en daarmee de hele bestrijding van de Japanse duizendknoop mislukt, zijn tijdelijk een aantal bospaden volledig afgesloten voor voetgangers, ruiters, mountainbikers en andere gebruikers. Deze afsluiting gaat minimaal een half jaar duren.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT