Cora Leek
Cora Leek Foto: Cora Leek

Column: Terug van weggeweest

Algemeen Column

Niemand ontkomt er nog aan. Woningnood is geen nieuws meer. Wat ook steeds weer wordt opgerakeld is alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. Vanuit elk perspectief wordt het leed van alle betrokkenen uit die tijd vervat in romans, films, documentaires. Kijk naar oude beelden van kapotgeschoten steden en je weet: ook toen was er woningnood.

Mijn ouders waren een jong stel, als zovelen net na de oorlog op zoek naar woonruimte. Ze gingen inwonen bij een bejaard echtpaar en in hun zolderkamertjes zijn mijn zusjes en ik geboren.

Misschien moeten we tijdens onze huidige woningnood ook woonruimte delen. Neem een student op kamers. Oh nee, die wil nu juist weg bij zijn ouwelui. Dan maar je moeder in huis. Maar dat wil moeder helemaal niet. De overheid wil trouwens dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen.
Met je vrienden samenwonen dan? Terug naar de tijd van communes. Dat wordt wel erg gezellig, met gewenste en ongewenste relaties.

De oplossing zou zijn leegstaande bedrijven verbouwen. Maar ja, daar is weer een vergunning voor nodig. En met de huidige coalitieproblemen zie ik daar niks van komen.

Als het probleem van woningnood terug is van weggeweest, moet de aanpak van toen ook maar weer uit de kast gehaald worden.

Woningzoekenden: kraken die leegstaande panden!

Cora Leek

!