Cora Leek
Cora Leek Foto: Cora Leek

Column: Duurzaam?

Column Column

In het tv-programma ‘Binnenstebuiten’ van de KRO-NCRV worden we getrakteerd op een dagelijkse dosis duurzaamheid. Mensen van allerlei slag nodigen je uit om hun huis te bekijken dat ze gebouwd en ingericht hebben met behoud van oude materialen of na een rondje shoppen in kringloopwinkels.

In het onderdeel recepten zien we koks op bezoek gaan bij telers en kwekers van vergeten groenten, boeren die pleiten voor een beter dierenleven en visgroothandels. Hollandse garnalen gaan naar Marokko om daar gepeld te worden en komen dan weer terug. En dat zaaide twijfel bij mij.

‘Wees loyaal, koop lokaal!’ roepen onze ondernemers. In de supermarkt zie je echter groente en fruit uit Zambia, Kenia en Zuid-Afrika. Wat moeten we nou? Die verre boeren willen ook wat verdienen. Fair trade, weet je wel.

Op de site van de Rijksoverheid las ik dat Nederland in 2020 voor 95,6 miljard euro aan landbouwgoederen exporteerde. Alleen al onze eigen asperges en bloemen gaan in groten getale de grens over. Zijn we hypocriet of moeten we de mondiale handel als vanzelfsprekend accepteren?

Wat is wijsheid? Eten wat de eigen streek in het seizoen te bieden heeft of in december aardbeien smullen?
De derde weg is je eigen groente verbouwen. Maar als iedereen dat zou doen, valt de economie stil. Wie het beste idee voor duurzaamheid heeft, mag het zeggen.

Cora Leek

!