Evolutie van de kerk
Evolutie van de kerk Foto: Siebengewalds Archief

Historisch Café Siebengewald

Kunst en Cultuur Kunst & cultuur

Siebengewald | Na een lange periode van twee jaar met beperkende maatregelen is het tijd om de draad weer op te pakken met een Historisch Café. Op zondag 21 november om 10.30 uur is er een lezing over bij MFC De Klaproos in Siebengewald.

“De toekomst is onzeker, maar over het verleden is best veel te zeggen, wat we verdelen over twee zondagen”, aldus Hens Borkent van Siebengewalds Archief. “De eerste sessie zal gaan over de meer ‘aardse’ aspecten, zoals de gebouwen en de organisatie.”

Waar gingen de Siebengewalders vroeger naar de kerk? Oorspronkelijk was het dorp verdeeld over twee parochies: Afferden en Hassum. De parochiegrens liep dwars door het dorp. Wat vertellen de kerkboeken over de ligging van deze grens?
Nadat heel Siebengewald bij Nederland kwam werd de landsgrens ook parochiegrens en viel het dorp onder de parochie Afferden.
Zo rond 1860 vond men het tijd worden voor een eigen kerk. Vonden ze dat in Afferden een goed idee? Er werd wat gekibbeld, maar anders dan je zou verwachten.
In 1870 was de eerste kerk klaar. Hoe kwam deze kerk na 75 jaar aan zijn einde?

Dat zijn een paar van de vragen die op 21 november aan bod komen. Bij deze gelegenheid komt de koffie voor rekening van het Siebengewalds Archief.
Begin volgend jaar zal een tweede Historisch Café gewijd zijn aan de ‘geestelijke’ kant van de zaak, zoals het geloof en de kerkelijke gebruiken in het verleden.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT