De fanfare van Bergen in 1938
De fanfare van Bergen in 1938 Foto: Archief Les Montagnards

125-jarig fanfarejubileum met oude én nieuwe gezichten

Kunst en Cultuur Kunst & cultuur

Nieuw Bergen | Het was 1898 toen de oudste vereniging van Bergen het levenslicht zag. Anno 2023 bestaat Fanfare Les Montagnards dus 125 jaar. Dit jaar gaan ze dat groots vieren en dus zal Bergen en omstreken met grote regelmaat op dit jubileum geattendeerd worden.

Hoogtepunt van dit jubileum zal een groots showconcert op 10 juni zijn. Afgelopen weken is de vereniging gestart met de voorbereidingen. Hoewel veel nog in de steigers staat, is in ieder geval duidelijk dat dit een van de grootste en meest complete concerten uit de rijke geschiedenis zal zijn. Zang, dans, entertainment, indrukwekkende muziek én veel nieuwe gezichten zijn te zien.

Les Montagnards is immers al geruime tijd zeer actief aan het ‘netwerken’. Tijdens het Bergs Oktoberfest in 2022 waren er al enkele oud-leden die eenmalig het instrument weer ter hand namen. Ook tijdens dit jubileum wordt dit voortgezet. Voorzitter Harm van Riswick zegt hierover: “We kennen in onze omgeving veel muzikanten die helaas door omstandigheden niet meer in onze club actief zijn. Bij bijzondere gelegenheden zien we dat ze het toch leuk vinden om weer eens aan te sluiten. Dit 125-jarig jubileum wordt een mooi voorbeeld hiervan.”

Ook nieuwe leden weten de weg naar het repetitielokaal te vinden. Zo kwam Marije Oostveen recentelijk de trompetsectie versterken. “Het muzikaal bloed kruipt waar het niet gaan kan”, zegt ze, “maar ik had niet verwacht zo snel ingeburgerd te zijn bij de fanfare.” Marije kwam jaren geleden over vanuit de Achterhoek naar Bergen. Daar was ze al zeer actief in verschillende muziekgezelschappen. Nu de kinderen wat ouder zijn en ook muzikale stappen aan het maken zijn, vond ze het moment daar om zelf ook weer te gaan musiceren. “Ik was benieuwd of ik zo mee kon spelen en of mijn niveau nog belangrijk was, maar die twijfel bleek volledig onnodig. Ik was direct welkom om bij de repetitie aan te sluiten en werd door de muzikanten hartelijk ontvangen. Je merkt dat ze blij zijn met nieuwe gezichten en dat er voor iedereen plek is.”

Na 125 jaar is de fanfare duidelijk nog niet over de datum en blijft het zich vernieuwen. Met respect voor de historie en tradities, worden veel nieuwe initiatieven ontplooit. Dit lijkt de perfecte voedingsbodem voor een onvergetelijk jubileum waar Bergen nog veel van zal gaan horen.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT