Vuurwerkverbod
Vuurwerkverbod Foto: Chris Smits

Lokaal vuurwerkverbod in gemeente Mook en Middelaar

Openbare publicatie 112 Maatschappelijke discussie

Mook | Sinds 2021 geldt in de gemeente Mook en Middelaar een lokaal vuurwerkverbod. De gemeenteraad stemde dat jaar, met een grote meerderheid in met dit verbod. Dat verbod zal ook dit jaar niet anders zijn.

Er vond bij de jaarwisseling 2019-2020 in het winkelcentrum in Molenhoek een ernstig incident plaats, waarbij brand had kunnen uitbreken. Hierbij waren naast de jeugd uit de eigen gemeente, ook jongeren betrokken uit onder andere Malden. Vanwege de verwevenheid tussen de jeugd uit Malden en Molenhoek/Mook, heeft de politie geadviseerd ook in de gemeente Mook en Middelaar te besluiten tot een vuurwerkverbod. Bovendien is er in heel Nederland sprake van een afbrokkelend maatschappelijk draagvlak. Dit uit zich ook in klachten over het gebruik van extreem zwaar vuurwerk. Verder wordt met name gewezen op de angst bij (huis)dieren en de jongste kinderen.

Het vuurwerkverbod is in 2021 opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Het verbod geldt niet voor categorie F1 vuurwerk, ofwel het zogenaamde fop- en schertsvuurwerk, dat het hele jaar door mag worden gebruikt.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT