Schilderij van de Blauwe Brabander, zoals de locomotieven van de NBDS werden genoemd
Schilderij van de Blauwe Brabander, zoals de locomotieven van de NBDS werden genoemd Foto: Eigen

Genneps treinverleden komt opnieuw tot leven

Algemeen Kunst & cultuur

Gennep | Van 16 december tot en met 9 februari ’24 kunnen liefhebbers van treinhistorie hun hart ophalen in museum Het Petershuis. In het heringerichte museum wordt de geschiedenis van de Noord Brabants Duitsche Spoorweg (NBDS) volop in de schijnwerpers gezet. In de Gennepse regio en ver daarbuiten is deze spoorwegverbinding tussen Boxtel en Wesel beter bekend als ‘het Duits lijntje’.

Op de tweede verdieping van Het Petershuis is een hoek ingericht waar een deel van de NBDS-geschiedenispermanent tentoongesteld wordt. Voor deze expositie is nu het hele museum ingericht en het is meer dan de moeite van een bezoek waard. En dat geldt ook voor kinderen. Met behulp van digitale techniek waant de bezoeker zich straks echt op een perron uit het begin van de vorige eeuw. Bijna levensecht loop je mee met de conducteur die je uitnodigt plaats te nemen in de trein waarvan de locomotief al op stoom staat te komen.

Rijke geschiedenis
Op meer dan 30 panelen wordt in woord en beeld verslag gedaan van de rijke spoorgeschiedenis. Gennep was destijds hoofdkantoor van de NBDS. Er is onder meer aandacht voor de economische betekenis, koninklijke bemoeienissen en de gebeurtenissen in de eerste en tweede wereldoorlog komen aan bod.

Die geschiedenis begint in 1869 als een concessie voor de spoorlijn wordt verleend. Op 15 juli 1873 werd het traject Goch - Boxtel in gebruik genomen. Opening van het tweede deel Goch - Wesel volgde in 1878.De lijn maakte onderdeel uit van de snelle verbinding tussen Londen - Berlijn - St. Petersburg. Wie naar Lonen wilde stapte in Vlissingen over op de boot naar Queensborough. Vanwege de snelle verbinding en het comfort maakten veel diplomaten en vorsten gebruik van de lijn. Menig gekroond hoofd passeerde in de gloriedagen dan ook het station van Gennep.

Treinen en locomotieven
Met dank aan verzamelaars Mattes Joosten en Werner Verfürt toont het museum een rijke collectie historische treinen en locomotieven in allerlei soorten maten. In die collectie ook modellen die destijds het station in Gennep passeerden.

In de Kenniskeuken van Bibliobplus is eveneens een onderdeel van de expositie ondergebracht. Hier met name aandacht voor de cultuurstrijd tussen de liberalen uit de vooroorlogse periode en de conservatieve met name rooms-katholieke clerus die zich in Nederland vooral in Limburg en Brabant afspeelde. Hier is ook een prachtige maquette te zien van Gennep net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog terwijl in het museum een door Grad Noy gebouwde maquette is te zien van het Voorhoevepark. Het Voorhoevepark werd speciaal voor medewerkers van de NBDS gebouwd.

Samenwerking
Deze expositie kwam tot stand in samenwerking met het Niederrhein Museum Wesel, Heimatverein Goch en de Stichting Erfgoed Gennep. In verband met carnaval eindigt deze expositie niet zoals gebruikelijk op een zondag, vrijdag 9 februari is de laatste dag.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT