De familie Welles met op de voorgrond ome Piet, tante Mia, tante José, tante Mia, tante Lies en tante Lieske
De familie Welles met op de voorgrond ome Piet, tante Mia, tante José, tante Mia, tante Lies en tante Lieske Foto: Frans Thonen

Reünie brengt geschiedenis familie Welles tot leven

Algemeen Familieberichten

Afferden | Neven en nichten, ooms en tantes, opa en oma’s, kinderen en kleinkinderen, afgelopen zaterdagavond 23 maart namen de leden van de familie Welles tijdens een gezellige reünie bij eetcafé - feesterij ‘t Vertier in Afferden een duik in hun rijke familieverleden. Het initiatief tot dit historisch uitje lag bij de Offerse regelneven Bert Megens, Bas Artz en Jan Buddiger. (Door Frans Thonen)

De bloedlijn van de familie Welles loopt na veelvuldig genealogisch onderzoek terug tot de bekende ‘Karel de Grote’, maar zover terug gingen afgelopen zaterdag niet de familieverhalen. Vooral de herinneringen aan de familie Welles die circa 180 jaar gewoond en geleefd heeft op de boerderij Op de Belt (nu Grensweg 1) in Siebengewald, kwamen uitgebreid aan bod. Zo vertelde Bert Megens over opa Jozef Welles en oma Marie Kersten die op 20 januari 1918 trouwden en zoals toen gebruikelijk gingen inwonen op de ouderlijke boerderij Op de Belt.

Beiden hebben iets bijzonder gemeen: beiden hebben twee Nederlandse ouders die echter beiden in het buitenland geboren zijn. Opa in Frasselt-Schottheide onder Kranenburg, vlak bij Groesbeek tegen de Nederlandse grens, oma in de Verenigde Staten in het plaatsje Councilbuffs in Iowa.Zij kregen 12 kinderen, waarvan er twee in Amerika werden geboren, en het leeftijdsverschil tussen het oudste en jongste kind besloeg 21 jaar. Overigens werden 4 van de 12 kinderen geboren toen oma al de 40-jarige leeftijd was gepasseerd. Aan die Amerikaanse periode herinnert nog het familiedoopjurkje dat tijdens de reünie te zien was en gedurende vele generaties nog door de familie bij de doop is gebruikt. Dankzij de goede zorgen van ome Frans en tante Lieske zijn opa (93) en oma (83) nog behoorlijk oud geworden.

De naam Welles komt van de naam Welle(n) Ewens geboren circa 1693. Zijn zoon Wilhelm Wellens geboren circa 1718 in Middelaar kreeg zeven kinderen waarbij het derde kind Reinier ingeschreven werd als Reinier Welles. Sindsdien is de naam Welles meer dan 300 jaar in deze regio bekend.

Nog vele andere verhalen passeerden die zaterdagavond de revue. Zo had Lies Hendriks-Welles een uitgebreid verhaal geschreven over het leven op de boerderij Op de Belt in Siebengewald en weer anderen brachten andere herinneringen tot leven. Zo kwam die zaterdagavond de geschiedenis van de Wellesfamilie op levendige wijze tot bloei.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT