Vijf kleurcodes veranderen in twee fasen
Vijf kleurcodes veranderen in twee fasen Foto: Natuurbrandrisico

Waarschuwingscodes vervangen door Fases 1 en 2

Algemeen

Nieuw Bergen | De brandweer en natuurorganisaties hebben afscheid genomen van de vijf kleuren lichtgroen, groen, geel, oranje en rood om aan te geven in welke risicofase de kans op natuurbrand zich bevindt. In de plaats daarvan zijn er nog maar twee ‘fasen’. Op dit moment geldt in de Maasduinen nog Fase 1 maar dat kan met de voortdurende hittegolf van dit moment zomaar snel veranderen in Fase 2.

De boodschap is eenvoudig: Fase ‘regulier risico’ (1) is zoals altijd: wees voorzichtig met vuur in de natuur. Zodra een gebied in fase ‘extra alert’ (2) zit, voeren hulpdiensten en natuurbeheerders extra controles uit, zoals luchtsurveillance in sommige provincies. In deze fase vragen we inwoners en recreanten extra alert te zijn op het ontstaan van brand. En de brand zo snel mogelijk te melden via het alarmnummer 1-1-2. Ook geldt in deze fase in veel gevallen de ontheffing op stookverboden niet meer. 

Waarom deze aanpassing
‘Dit besluit is genomen door de brandweer van de betreffende veiligheidsregio’s, samen met natuurbeheerders, -eigenaren en ondernemers’, zegt Allard Schimmel namens de veiligheidsregio’s. “De verschillende codes werkten verwarrend en in de vijf kleuren zaten maar twee verschillende ‘boodschappen’ voor het publiek. De ene boodschap gold voor de kleuren lichtgroen, groen en geel; de andere voor de kleuren oranje en rood.”

Verwarring met weeralarmen
Daarnaast gaven termen als ‘code oranje’ of ‘code rood’ het beeld dat het in de natuur heel gevaarlijk zou zijn en dat het erg risicovol zou zijn om de natuur in te gaan. Schimmel: “Dat was nooit de bedoeling van de kleuren. Dat dit beeld is ontstaan, komt onder andere door de weeralarmen van het KNMI.”

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT