Cora Leek
Cora Leek Foto: Cora Leek

Column: Over brillen en grillen

Algemeen Column

‘Heb je een nieuwe bril?’
Ja, ik heb een nieuwe bril. Alweer. Na mijn miskoop van twee maanden geleden ging ik naar een andere opticien. De voorraad leesbrilletjes van het eerste uur bracht ik naar de kringloopwinkel. Misschien had iemand er nog iets aan. Bij de komst van de multifocale bril liepen de kosten flink op, mede omdat ook brillen niet ontkomen aan modegrillen. Kijk naar oude films en je snapt wat ik bedoel. Je zou alleen al vanwege die belachelijk grote glazen niet meer naar de film willen kijken.
Alle stijlen komen voorbij, maar ook weer terug. Vlindermonturen. De Harry Potter-bril, die nu zelfs onder de feestartikelen valt. Rechte, strakke monturen. De frameloze bril van Mark Rutte.

Deze week werden we op een terrasje verrast door een extra bedrag op de rekening voor het statiegeld van een flesje frisdrank. De regeling was nog zo nieuw, dat het kassasysteem nog niet aangepast was aan het retourneren, maar alla.
Statiegeld is het magische woord in de strijd voor duurzaamheid. Je ziet het ook bij de gasflessen voor de barbecue.

Ik stel voor dat er ook voor brilmonturen een statiegeldregeling komt. Wie van vintage en retro houdt, kan dan van die oude klassiekers nog veel plezier hebben.

Cora Leek

!