Samantha werd voor de derde keer Gildekoning en kreeg de versierselen omgehangen
Samantha werd voor de derde keer Gildekoning en kreeg de versierselen omgehangen Foto: Gilde Heijen

Samantha van Uijtert Gildekoning van Heijen

Algemeen Familieberichten Hobby & vrijetijd Sport

Heijen | Op zondag 1 mei werd na drie jaar weer het traditionele koningschieten gehouden bij St. Dionysiusgilde op schietterrein “de Maasarm” aan de Mergeldijk in Heijen. Nadat de bomen gevrijwaard waren werd de nieuwe gildepriester pastoor Kessels uit Gennep geïnstalleerd. Het gilde had al sinds september 2019 geen gildepriester meer. Aangezien pastoor Kessels nu ook de belangen van Heijen behartigd, had het gilde hem gevraagd of hij hun gildepriester wou worden en hij had toegestemd. Aan de gildepriester en de keizer van het gilde Wim Roosengarten werd de eer gegeven om de hereschoten te lossen. Daarna kon het publiek en het gilde beginnen aan de wedstrijd voor het koningschap. 

Nadat bij het gilde al na twee schoten de kop, en de rechtervleugel (na 150 schoten) eraf geschoten waren, begon om 15.15 uur de strijd bij het gilde voor het koningschap. Het was erg spannend en na het 245 e schot werd gildezuster Samantha van Uijtert de nieuwe koning, wat voor haar inmiddels de derde keer is dat zij koning wordt. 

Bij het publiek schoot na 212 schoten dhr. René Janssen uit Gennep het laatste restje eraf. Het was een erg gezellige middag en iedereen had ervan genoten. Nadat de prijzen uitgereikt waren en de koning geïnstalleerd was werd haar om 19.00 uur een receptie aangeboden. De gildes en schutterijen uit de omgevingen kwamen om de koning te feliciteren en het voelde weer als vanouds, het samenzijn, elkaar weer te zien en te spreken. Het voelde goed. 


Gildezuster Ineke Roosengarten-Van Zuijlen werd geëerd

Nadat de gasten vertrokken waren moest alles weer opgeruimd worden en teruggebracht worden naar “Den Toomp”, maar dat was voor niemand een probleem. Om 22.00 uur keerde iedereen huiswaarts. Vooral voor gildezuster Ineke Roosengarten-van Zuijlen was het een bijzonder feest want zij ontving de versierselen van Omroep Limburg L1, het Limburgs Lintje. Zij werd genomineerd vanwege het vele werk dat ze doet voor het gilde. Zij is de dekenschrijver, dekenschatbewaarder, vervult de rol van hoofdman (is er officieel niet), heeft de zorg voor de kostuums en maakt iedere maand een journaal voor de leden met de activiteiten die er die maand zijn, dus bijna een dagtaak. Verder poetst zij nog voor haar zieke broer, het gemeenschapshuis in Wellerlooi en bij een kennis. Ze zorgt nog voor haar kleinkind en is uitlaatster voor de honden van haar kinderen. Ineke is heel actief geweest in het verenigingsleven en de kerk in Wellerlooi, volgens haar al vanaf haar 17e jaar. Het is verdiend.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT