Rob Ingenbleek geeft tekst en uitleg aan burgemeester en wethouders
Rob Ingenbleek geeft tekst en uitleg aan burgemeester en wethouders Foto: Gemeente Bergen

Bergens College op bezoek bij Ingenbleek

Algemeen Ondernemers Politiek

Siebengewald | De natuur staat hoog in het vaandel bij familiebedrijf Ingenbleek Asperges, 0=AZW5cgDaf4QVRRDWkFdIn0WPsjoKRyHldvIzjSTWQCwYogI5GnBcCgjpOXk4eIPgCv_YjuLVm5KzUKFd5t1vuLPy6K84q-EBeQh3E8odvdlNjEl_O2lAckYHH3uv_YiQF4xVpeZjgx_YkbGExqdL8n7kbHkeUCADNNA552rjhnY1yZYnEL1uDyXNPikljEytXq8&__tn__=kK-R" tabindex="0" target="_blank"> gevestigd in het prachtige buitengebied van Siebengewald. Ondernemers Rob en Loes Ingenbleek lieten vorige week trots aan het college van burgemeester en wethouders zien hoe zij hun producten verbouwen met oog voor milieu en omgeving. 

Bij Ingenbleek Asperges worden op 75 hectare grond niet alleen groene en witte asperges geteeld, maar ook snijheesters en verschillende akkerbouwproducten. De snijheesters worden verkocht aan de bloemenveiling Royal FloraHolland. Bij de asperges ligt de nadruk op de directe verkoop, zowel aan horeca en markthandelaren in het grensgebied als in hun eigen boerderijwinkel.

De familie Ingenbleek heeft ook een perceel ingezaaid met lupine voor menselijke consumptie. De agrarische ondernemers nemen hiermee deel aan een proef om in de praktijk uit te proberen hoe lupine voor de menselijke keuken geteeld kan worden. “Lupine is een schoon gewas”, vertelt Rob. “De planten halen stikstof uit de lucht en slaan deze op in wortelknolletjes. Bemesting is dan ook niet nodig.”

Bij Ingenbleek Asperges krijgt de natuur de ruimte. Rondom de percelen zijn kruidenrijke akkerranden ingezaaid, die veel insecten, vogels en andere diersoorten aantrekken. “De mengsels die wij gebruiken, zijn een magneet voor natuurlijke vijanden van de insecten die onze gewassen kunnen aantasten. We hoeven dan ook bijna geen insecticide meer te gebruiken”, zegt Rob.

Het college kon natuurlijk niet vertrekken zonder de asperges van Ingenbleek zelf te proeven.