Afbeelding
Foto: Gemeente Gennep

Molukse wijkraad en Mooiland ondertekenen convenant

Algemeen Maatschappelijke discussie

Gennep | Op 24 juni 2022 ondertekenden de Molukse wijkraad en woningcorporatie Mooiland een convenant ter behoud van de Molukse wijk in Gennep. In het gemeentekantoor legden de partijen vast de Molukse wijk in Gennep in ere te houden en te behouden voor de Molukse gemeenschap. De partijen hebben met elkaar afspraken gemaakt over het toewijzen van woningen aan woningzoekenden in de Molukse wijk. De gemeente bood tijdens dit proces bestuurlijke ondersteuning.

Wethouder Peter Stevens was bij de ondertekening aanwezig: “Voor het behoud van de culturele identiteit en de geschiedenis van de Molukse gemeenschap, is het van belang dat de Molukse wijk in stand gehouden wordt. Zo kan de oudere generatie de cultuur overbrengen op jongere generaties. De Molukse gemeenschap kent een gevoelige geschiedenis. De gemaakte afspraken dragen bij aan de erkenning hiervan. Dat belang onderstrepen wij als gemeente.”

Voorgeschiedenis van de Molukse wijk in Gennep
Vanaf 1951 kwamen Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen naar Nederland. Na opvang in Molukse woonoorden ontstonden in de jaren zestig woonwijken speciaal voor mensen met een Molukse achtergrond. Bij de overdracht van het beheer van deze woonwijken aan lokale woningcorporaties in de jaren 80 is toegezegd dat de Molukse gemeenschap voorrang houdt op de woningen in de Molukse wijken. De Molukse wijk behoort dan ook tot het cultuurhistorisch erfgoed van gemeente Gennep.

Kinderboek over de Molukse gemeenschap
De Molukse gemeenschap is goed geïntegreerd in de gemeente Gennep. Er is veel betrokkenheid en samenhorigheid met de rest van de samenleving. Een mooi voorbeeld is het kinderboek ‘De onvoltooide reis’ dat in 2021 werd uitgebracht en gaat over de komst van de Molukse gemeenschap naar Gennep. Er was voor dit boek een grote betrokkenheid van de Gennepse samenleving. De Molukse geschiedenis is dan ook niet alleen belangrijk voor de Molukse inwoners van Gennep, maar voor alle inwoners.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT