Zwemdiploma voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen

Archiefbericht

De gemeente Gennep vindt het belangrijk dat elk kind de kans heeft om zwemlessen te volgen. Niet voor alle ouders is dat echter betaalbaar. De gemeente, Optisport en Fitland maken het nu samen mogelijk dat ook kinderen uit gezinnen die het niet breed hebben hun zwemdiploma kunnen halen. De drie partijen ondertekenden de regeling op 25 januari 2016.
Wethouder Peter Lucassen: "Het is belangrijk dat elk kind de kans krijgt vaardigheden te leren om zich te kunnen redden in het water. Daarom maakt de gemeente Gennep geld vrij voor diplomazwemmen én doen we een beroep op maatschappelijke partners om ook hun verantwoordelijkheid te nemen. Ik ben heel blij dat Fitland en Optisport hun beste beentje voorzetten. Samen zorgen we ervoor dat de rekening betaald wordt voor ouders die daar zelf niet de middelen voor hebben." [caption id="attachment_18096" align="alignleft" width="300"]zwem v.l.n.r. locatiemanager Jolanda Hermens van Fitland Gennep, Maarten van de Vijver van Stichting MaGe, wethouder Peter Lucassen, Ron Bos van Stichting MaGe en locatiemanager Roy Pauwels van Optisport Pica Mare.[/caption]

Meedoen met zwemlessen

De basisscholen informeren binnenkort ouders van leerlingen in groep 4 over de regeling en verstrekken het aanvraagformulier. Gezinnen met een inkomen dat minder is dan 120% van het wettelijk minimumloon kunnen dat formulier naar de gemeente Gennep sturen. Na toekenning wordt het kind bij zwemlessen van Fitland Gennep of Optisport Pica Mare ingedeeld.

Stichting MaGe geeft het stokje door

In het schooljaar 2012/2013 stopte de gemeente met het aanbieden van schoolzwemmen en kwam de verantwoordelijkheid voor zwemles bij ouders te liggen. Stichting MaGe (Maatschappelijke hulp Gennep) nam in 2014 zelf het initiatief om zwemles aan te bieden aan kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. Dit was de katalysator voor de nieuwe regeling. Nu de gemeente en partners het stokje overnemen, kan Stichting MaGe haar energie richten op andere activiteiten die inwoners die het niet breed hebben een steuntje in de rug bieden.

Ook Jeugdsportfonds blij met de regeling

Ook het Jeugdsportfonds is blij met de regeling. Voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen, betaalt het Jeugdsportfonds sportcontributie en -attributen. Dit betreft maximaal €225,- per jaar en dat is niet genoeg voor zwemlessen. Door de samenwerking van de gemeente, Fitland en Optisport is het nu voor alle kinderen mogelijk om op zwemles te gaan.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT