Acht gemeentes uit Noord-Limburg geven het startsein
Acht gemeentes uit Noord-Limburg geven het startsein Foto: Gemeente Bergen

Gemeenten starten met Keurmerk Veilig Buitengebied

Openbare publicatie

Nieuw Bergen | Op vrijdag 15 oktober 2021, in de Week van de Veiligheid, ondertekenden acht Noord-Limburgse gemeenten een intentieverklaring. Hiermee gaven ze gezamenlijk het startsein voor het Keurmerk Veilig Ondernemen in het Buitengebied. De gemeentes willen daarmee de veiligheid in het  buitengebied vergroten.

Centraal staat de samenwerking tussen publieke en private partijen, waaronder de acht Noord-Limburgse gemeenten en hun inwoners, politie, de Provincie Limburg, Veiligheidsregio Limburg-Noord, Limburgse Land- en Tuinbouwbond en Stichting Limburgs Landschap. Zij gaan samen de kar trekken om de criminaliteit in de buitengebieden terug te dringen. Uniek is dat de gemeenten gelijktijdig aan de slag zijn met de aanpak van criminaliteit in het buitengebied en zo één front vormen tegen criminelen. Het project wordt begeleid door het Platform Veilig Ondernemen (PVO) Limburg en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Keurmerk Veilig Buitengebied
In 2019 heeft Heijen in de gemeente Gennep het Keurmerk Veilig Buitengebied certificaat behaald, waarna de aanpak uitgebreid is naar meerdere dorpen in het buitengebied van Gennep. “We zien dat de samenwerking tussen inwoners, (agrarische) ondernemers en publieke partijen in het buitengebied goed werkt”, aldus Pieter Lucassen, voorzitter van het regiobestuur Noord-Limburg van de LLTB. “Door alle ogen en oren in te zetten van iedereen die in het buitengebied actief is, komen criminele activiteiten sneller aan het licht en kan direct actie worden ondernomen.”


De andere Noord-Limburgse gemeenten Mook en Middelaar, Bergen, Venray, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Beesel gaan nu ook aan de slag. De ondertekening van de intentieverklaring is het startsein voor het Keurmerk Veilig Ondernemen in het Buitengebied. 

!