Gemeente Mook en Middelaar
Gemeente Mook en Middelaar Foto: Gemeente Mook en Middelaar

Mogelijke locaties voor vluchtelingen in gemeente Mook en Middelaar

Openbare publicatie Maatschappelijke discussie Politiek

Mook | De gemeente Mook en Middelaar liet eerder weten voor drie locaties de mogelijkheid te verkennen om tijdelijke wooneenheden te realiseren voor Oekraïense vluchtelingen. Hier zijn twee locaties bijgekomen: één perceel in Middelaar en één in Plasmolen. De doelstelling blijft hetzelfde: de locaties moeten gezamenlijk onderdak bieden aan maximaal 100 vluchtelingen en ongeveer 60 woningzoekenden uit de eigen gemeente of directe omgeving.

Opdracht Rijksoverheid
Door het aanhoudend oorlogsgeweld in Oekraïne groeit het aantal vluchtelingen dat zijn toevlucht zoekt in Nederland nog steeds. De veiligheidsregio’s - en daarmee alle gemeenten in Nederland - zijn daarom gevraagd te doen wat in hun vermogen ligt om bovenop de eerder gevraagde 50.000 noodopvangplaatsen nog eens 25.000 noodopvangplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen te realiseren. Een grote uitdaging, zeker gezien de noodsituatie rondom de opvang van asielzoekers en de krapte op de woningmarkt. Veiligheidsregio Limburg-Noord is druk bezig om te voldoen aan deze opdracht, die los staat van thuisopvang door particulieren.

Vijf locaties
De gemeente Mook en Middelaar verkent momenteel vijf locaties waar het eventueel mogelijk is om tijdelijke wooneenheden te realiseren. Het gaat hierbij om:
- de locatie van Mooiland, perceel aan Fuikstraat nabij hoek met Dorpsstraat, Middelaar;
- de locatie van recreatiepark Meeussen, perceel achter Meeussen aan de Broekweg, Plasmolen;
- de locatie van het voormalige Chinees restaurant aan de Rijksweg in Plasmolen;
- de locatie van het voormalige Groene Kruisgebouw aan de Groesbeekseweg in Mook;
- het perceel aan de Bovensteweg, tegenover het sportpark van Eendracht ’30 in Mook.

Tijdelijke wooneenheden
Bedoeling is om op deze locaties gezamenlijk, door middel van tijdelijke wooneenheden, onderdak te bieden aan maximaal 100 Oekraïense vluchtelingen en ongeveer 60 woningzoekenden uit de eigen gemeente of directe omgeving. De gemeente onderzoekt in hoeverre het haalbaar is hier vierpersoons woonunits (voor gezinnen) te realiseren. Het gaat dan om ongeveer 40 tijdelijke wooneenheden in totaal. Die wooneenheden kunnen ook worden gerealiseerd in gestapelde bouwvorm, in bijvoorbeeld twee of drie lagen. Tijdelijke wooneenheden worden doorgaans gerealiseerd voor een termijn van 10 jaar, waarbij eventueel verlenging mogelijk is naar 15 jaar.

Meer informatie
De gemeente verwacht deze onderzoeken eind augustus te hebben afgerond. Zodra er meer duidelijkheid is óf en zo ja op welke wijze plaatsing van tijdelijke wooneenheden op de genoemde locaties mogelijk is, zullen één of meer informatiebijeenkomsten georganiseerd worden.

Geïnteresseerd in het raadsvoorstel over de opvanglocaties en bijbehorende stukken? Deze staan bij agendapunt 6 van de commissievergadering van 7 juli 2022: https://mookenmiddelaar.bestuurlijkeinformatie.nl/Calendar

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT