De kersverse gemeentekoning Nico Peters met jeugdkoning Max
De kersverse gemeentekoning Nico Peters met jeugdkoning Max Foto: Frans Thonen

Bergen kwam, zag en overwon

Sport Kunst & cultuur Sport

Afferden | Het gemeentekoningsschieten in Afferden is helemaal een Bergense aangelegenheid geworden. Schutterij St. Petrus veroverde op Hemelvaartsdag niet alleen de titel van gemeentekoning maar ging ook met de titel jeugdgemeentekoning naar huis. De 33-jarige Nico Peters gaf met het 106de schot de vogel de genadeslag, en even later liet de 9-jarige Max de Kok uit Nieuw Bergen de vogel voor de jeugd naar beneden tuimelen. (Door Frans Thonen)

De jaarlijkse strijd om de gemeentekoning verliep in gemoedelijke sfeer. Na twee jaar geen activiteiten door het coronavirus waren alle leden van de schutterijen en gildes uit de gemeente weer verheugd om het geweer te mogen schouderen in de strijd om de nieuwe koning van de gemeente Bergen. Deze sportieve wedstrijd ontspon zich op donderdag 26 mei in de Offerse bossen op het terrein van schutterij Prins Hendrik, die ook voor de organisatie van dit evenement tekende. 

Na het afkampen mochten uiteindelijk Piet Zegers van het Sint Antoniusgilde uit Well, Nico Peters van schutterij St. Petrus, Bas Artz van schutterij Prins Hendrik, Martien Martens van het Aijens gilde en Roy Welles van schutterij Ons Genoegen uit Siebengewald onderling uit gaan maken wie als eerste de gemeentevogel een kopje kleiner zou maken. Zoals gezegd was schutterij St. Petrus vandaag op dreef want verwijzend naar een spreuk van een beroemd Romeins veldheer sleepten Nico Peters en Max de Kok onder het motto ‘Bergen kwam, zag en overwon’ beide gemeentetitels in de wacht.


De bijbehorende bescheiden werden vervolgens vanwege afwezigheid van burgemeester Pelzer door pastoor Rick Blom uitgereikt.  

Volgend jaar gaan de gildes en schutterijen uit de gemeente op Hemelvaart opnieuw uitmaken wie zich dan de nieuwe gemeentekoning en jeugdgemeentekoning mag noemen. De organisatie berust dan bij het gilde uit Aijen. 

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT