Afbeelding
Foto: FRANS THONEN

Adembenemend ‘Concert voor de Vrede’ in Offerse muziektempel

Video Hobby & vrijetijd Kunst & cultuur VIDEO

Afferden | Vier koren samengevoegd tot een grensoverschrijdend zanggezelschap van 137 koorleden onder leiding van dirigent Cornelia Burgers lieten afgelopen zaterdagavond de Offerse kerk dreunen op haar grondvesten. Tijdens het een uur durende ‘Concert voor de Vrede’ werden de vele bezoekers getrakteerd op een adembenemend klassiek programma in een gebouw dat behalve als Godshuis ook als muziektempel een prominente rol vervult. (door: Frans Thonen)

Het concert werd uitgevoerd door projectkoor Grenze(n)lo(o)s bestaande uit koorleden van gemengde zangvereniging Laetitia uit Afferden, Young at Heart uit Lent, kerkkoor St. Maria Magdalena uit het Duitse Sonsbeck en kerkkoor St. Quirinus und St. Irmgardis uit Millingen/Rees uit Duitsland. Voor de begeleiding zorgden het Kourion Orchester uit Münster, Eva Tebbe op harp en Peter Wismans op piano.


Al eerder leefde bij dirigent Cornelia Burgers plannen om in 2020 in het kader van de viering van 75 jaar bevrijding grensoverschrijdende concerten met koren aan beide zijden van de Nederlandse-Duitse grens te organiseren. Corona trok hier echter een streep door maar deze plannen zijn niet in de ijskast beland. Nu corona inmiddels weer enige tijd achter de rug is en de oorlogsdreiging in de wereld steeds verder toeneemt ten koste van vrede, vrijheid en democratie is besloten met projectkoor Grenze(n)lo(o)s alsnog twee ‘Concerten voor de Vrede’ uit te voeren. Een in de Offerse kerk en een in de Duitse kerk in Rees.

Het ‘Concert voor de Vrede’ afgelopen zaterdag werd niet symbolisch geopend met het loslaten van een vredesduif maar met een kort welkomstwoordje en vredesboodschap van pastoor Rick Blom. Hij gaf als zielenherder van onder meer de Offerse parochie aan dat de vrede juist gebaat is bij mensen die grensverleggend bezig zijn. “Mensen die zich ten dienste stellen van de ander, ten koste van zichzelf. Er is iemand die dat echt helemaal heeft laten zien en dat is Jezus. Hij heeft zijn leven gegeven, ten koste van zichzelf, om daarmee zijn liefde te laten zien voor de ander. Wij mogen zijn voorbeeld navolgen. Alleen met die houding kan dit project vanavond plaatsvinden. Een concert georganiseerd door mensen die zich helemaal hebben gegeven en gaan geven om er iets moois van te maken. In gedachten zijn we bij ‘vrede’ bij dit vredesconcert. Want vrede kan alleen maar daar zijn waar mensen de grenzen verleggen, zich helemaal geven in dienst van de ander.”

Een uitspraak die gevolgd werd door een emotievolle uitvoering van Adagio voor Strings van Samuel Barber en nadien het Ave Verum van Karl Jenkins. Andere klassieke werken van John Rutter, Ola Gjeilo, Kate Moore en John Leavitt konden ook op veel waardering van het publiek rekenen en werden regelmatig met applaus beloond alhoewel gevraagd was het applaudisseren zoveel mogelijk te beperken.Het concert werd afgesloten met de overhandiging van bloemen aan onder anderen harpist Eva Tebbe, pianist Peter Wismans en de leider van het Kourion Orchester Münster. Vanzelfsprekend waren er ook bloemen voor dirigent Cornelia Burgers die met dit concert een huzarenstukje van formaat heeft geleverd. Bovendien kreeg ze van Laetitia nog een extra bos bloemen, want naast deze prestatie was Cornelia deze zaterdag ook vijftig jaar geworden. Na een gezellige koffiezit achter in de kerk wacht dit korengezelschap zondag 21 april nog een uitvoering van dit concert in het Duitse Rees. Zij die dit concert nog willen bijwonen, moeten we teleurstellen want dit concert is reeds uitverkocht.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT