Kunstenaar Frans Goossens samen met Claus Burgers bij zijn zwarte Mozes
Kunstenaar Frans Goossens samen met Claus Burgers bij zijn zwarte Mozes Foto: Chris Smits

Zwarte Mozes ‘wachter’ van Bergen

Video VIDEO

Bergen | Op dinsdag 10 augustus was het eindelijk zover. Kunstenaar Frans Goossens uit Nieuw Bergen onthulde in het bijzijn van Claus Burgers, galeriehouder van Kunsthuis De Bakkerij, het karakteristieke beeld dat de komende tijd vanuit de voortuin van het kunsthuis tegenover de Sint-Petruskerk de wacht zal gaan houden over Bergen. 

Vorig jaar september werd er via Maasduinen Centraal en kunsthuis De Bakkerij een oproep gedaan om mee te denken over een nieuw kunstwerk in de voortuin van het kunsthuis in Bergen. Er kwamen meerdere reacties binnen. Nu, bijna een jaar later, is de keus gevallen op een beeld van Frans Goossens uit Nieuw Bergen. Claus Burgers had de eer om samen met de kunstenaar het kunstwerk te onthullen. In de voortuin pronkt het stenen beeld van ‘Moïse’, een uitvoering van Mozes in Afrikaanse stijl met hand, hamer en beitel zorgvuldig vormgegeven door de kunstenaar en voorzien van een nieuwe sokkel.Voorheen stond op deze plaats ‘Die Wächterin’ van Hans-Joachim Gramsch. Nu houdt Mozes de wacht. Tegenover de St. Petruskerk, waar in de voortuin het werk van Pie Daenen staat: ‘Mozes slaat op de berg’. In de bijbel wordt uitvoerig stilgestaan bij het verhaal van Mozes. Hij was de leider naar het beloofde land Israël waar helaas op de dag van vandaag nog steeds gevochten wordt. Claus Burgers, eigenaar van De Bakkerij, is atheïst. Hij weet dat veel kunstenaars inspiratie uit de bijbel halen en dat de verhalen uit dit eeuwenoude boek vol met symboliek zitten. Zelf ziet hij dit werk ook als afscheid van pastoor Jo Janssen. Ruim twintig jaar was hij actief in onze Bergense gemeenschap. “Ik heb veel respect gekregen voor deze progressieve ‘oud aalmoezenier’ met oog voor kunst. Hij creëerde een eigen beloofde land in ons dorp Bergen. We gaan hem missen.”

Frans Goossens woont en werkt in Nieuw Bergen. Hij is zowel beeldhouwer alsook architect. Onlangs kwam hij nog in het nieuws door zijn eigen gecreëerde eco-woning. Zijn inspiratiebronnen zijn de natuur, verre culturen, muziek, dans en spiritualiteit. Dit zijn grote thema’s, maar door er met actie in op te gaan, komt de echte betrokkenheid. Voor hem geldt: “Zien is niet genoeg, ik moet het van binnen voelen!” Frans heeft drie jaar in Haïti gewoond. Zoals hij zelf zegt: “Ik heb daar de zwarte mens leren kennen.” Bij zijn terugkomst in Nederland heeft Frans Goossens toen besloten om ‘Moïse’ in Afrikaanse stijl te maken.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT