Afbeelding
Foto: Chris Smits

Identiteit kunstenaar bekend

Video Kunst & cultuur VIDEO

Twee weken lang stond in het winkelcentrum Mosaïque in Bergen een kunstwerk. Er ontstond een waar mysterie. Wat is het verhaal achter het kunstwerk en wat is de titel? Door middel van een prijsvraag konden de bezoekers daarover meedenken. Half januari gaat de jury zich buigen over de beste inzendingen. De jury bestaat uit wethouder Claudia Ponjee van de gemeente Bergen, Chris Smits van Maasduinen Centraal en Claus Burgers van kunsthuis De Bakkerij. Daarna volgt de prijsuitreiking voor de beste verhalen met passende titel.

Ogen openen voor kunst
De kunstenaar achter deze unieke actie is Frans Goossens uit Nieuw Bergen. Hij heeft bewust voor deze opzet gekozen om bezoekers aan het winkelcentrum te willen prikkelen om naar kunst te kijken. In deze moeilijke Coronaperiode komt kunst veel minder onder de aandacht. Er zijn nauwelijks ‘podia’ geopend. In de gemeente Bergen is er beperkt aandacht voor beeldende kunst. Frans Goossens wil aanzetten tot meer beweging. Hij is beeldhouwer en architect. Frans is tien jaar geleden vanuit Bernheze komen wonen en werken in Nieuw Bergen. In 2020 kwam hij nog in het nieuws door zijn eigen gecreëerde eco-woning. Eén van zijn werken staat sinds september dit jaar in de voortuin van kunsthuis De Bakkerij in Bergen. Zijn inspiratiebronnen zijn de natuur, verre culturen, muziek, dans en spiritualiteit.


De druppel in de hand houden
Het werk dat in het winkelcentrum stond heeft een hoogte van bijna tweeënhalf meter en is gemaakt van kunststof. Een ferme grote hand probeert een druppel water vast te houden. ‘Heeft dat te maken met de verandering van het klimaat op aarde’ was de vraag van één van de kinderen op Basisschool De Fontein (zie foto). Frans heeft begin december net voor de lock-down een rondje gemaakt bij de andere basisscholen in de gemeente Bergen. De kinderen kregen kunstles en met veel enthousiasme zijn ze gaan meedenken over de titel en het verhaal van verschillende kunstwerken van de kunstenaar. Wethouder Claudia Ponjee was daar één les getuige van. Om de juryleden en de bezoekers van het winkelcentrum niet te beïnvloeden, maakt hij zijn eigen gedachte bekend na de jurering. Meer informatie over het werk van Frans Goossens: fransart.nl.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT