Feestelijke opening Hooge Heide
Feestelijke opening Hooge Heide Foto: Chris Smits

Nieuw gezondheidscentrum moet zorg in Afferden waarborgen

Video Maatschappelijke discussie VIDEO

Afferden | Circa 400 belangstellenden hebben zaterdag 27 mei de feestelijke opening en open huis van het Offers Gezondheidscentrum Hooge Heide bijgewoond. De vlag ging in top, een XXL kei werd overhandigd en iedereen kon kennismaken met de diverse zorgaanbieders in dit gebouw waaronder Huisartsenpraktijk Afferden. (Tekst: Frans Thonen)

Vanaf begin dit jaar draait dit nieuwe en duurzaam gebouwde gezondheidsheidscentrum al op volle toeren, maar afgelopen zaterdag kon de vlag pas echt in top. Een handeling die met verve werd uitgevoerd door huisartsen Saskia Benthem en Hylke de Waart. Vervolgens ontving de huisartsenpraktijk in het kader van het Kei-positief project van Limburg Positief Gezond een XXL kei. Deze reuze kei krijgt tijdelijk een plekje in het gezondheidscentrum als onderdeel van een tour die deze steen door heel Limburg aflegt om aandacht te vragen wat de visie ‘Positieve Gezondheid’ voor iedereen kan betekenen.


Hans Peter Jung heeft als een van de eerste huisartsen de uitgangspunten van Positieve Gezondheid op waarde weten te schatten en doorgevoerd in zijn praktijk. Zijn inspanningen hebben er zelfs toe geleid dat het concept van ‘Positieve Gezondheid’ steeds breder in de Nederlandse huisartsenzorg wordt uitgerold. Zozeer zelfs dat vanuit het buitenland belangstelling ontstond voor de visie van de huisartsenpraktijk in Afferden. Zo bezochten een paar jaar terug zorgprofessionals uit Japan en onlangs nog huisartsen uit België de Offerse huisartsenpraktijk om zich te informeren over het concept Positieve Gezondheid en de toepassing hiervan in de praktijk van de zorg. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Jung tijdens de openingsceremonie de XXL kei als laatste in de rij kreeg aangereikt. Collega-huisarts Saskia Benthem daarentegen nam als eerste de steen in ontvangst en gaf deze vervolgens door aan collega Hylke de Waart. Zo maakte de steen een reis door het publiek richting Jung. Ondanks deze positieve berichten waarschuwde Jung ervoor dat er in de gezondheidszorg weinig reden is om achterover te leunen. Door de sterke vergrijzing van de bevolking en de terugval van het aantal zorgverleners is de druk op de zorg groot. Door goede samenwerking met andere zorgverleners en de patiënt volgens het concept van positieve gezondheid centraal te stellen blijft goede zorg langer mogelijk.

Gezondheidscentrum Hooge Heide geeft onderdak aan Huisartsenpraktijk Afferden, Fysio Bergen, Ergotherapiepraktijk Domi, Diëtistenpraktijk Tahnee Lifestyle, Serviceapotheek Gennep, Podotherapie Hermanns en Buurtzorg Team Afferden-Siebengewald en binnenkort ook Bergen. Daarnaast opereert Hogeschool Arnhem Nijmegen en in de toekomst wellicht ook Afferden Samen Beter vanuit dit centrum.

Feestelijke opening Hooge Heide
Feestelijke opening Hooge Heide
Feestelijke opening Hooge Heide
Feestelijke opening Hooge Heide

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT