De Huismus
De Huismus Foto: Melanie van den IJssel

Verliefde stelletjes

Algemeen Natuur

Daar zaten ze op een regenachtige zondagmorgen in april op de schutting. Helemaal verliefd te zijn. Een mannetje zat op de stenen pilaar, het vrouwtje op de schutting, kwebbelend en tjilpend. Zo nu en dan heel even naar het voedertafeltje om wat zaadjes te pikken om vervolgens weer op de schutting te landen. Verliefd dat zijn ze, deze Passer domesticus, beter bekend als de normale huismus. Volop te vinden in de tuin, in dakgoten en hier op de schutting. Ze wippen in het gras bij de kippen om veertjes te pikken voor hun nest, want ook daar zijn ze op het moment druk mee.


Een tweetal jaar geleden hebben we zelf een mooie gierzwaluwflat gebouwd, deze hangt hoog bovenaan de zijkant van ons huis. Maar voordat de gierzwaluwen ook maar enig besef hadden
dat hier speciaal voor dit soort een mooie nestlocatie was gebouwd, hadden de huismussen hem al toege-eigend. Het gaat hier om een acht kamer appartement met alles erop en eraan. Een juiste hoogte, een juiste vliegopening, een geweldige aanvliegroute met eventuele vluchtmogelijkheden, mooi in de schaduw gelegen en natuurlijk een rijke slaapkamer met facilitaire voorzieningen. Keuken met inbouwapparatuur en Wi-Fi. Natuurlijk zijn de mussen

er helemaal blij mee, en ach, ik geef ze groot gelijk om zo’n mooi appartement te huren. Je kunt er gezellig met z’n alle vertoeven, gezamenlijk een nestje bouwen, gezamenlijk broeden en gezamenlijk de kindertjes grootbrengen. Op een paar meter afstand bevindt zich een grote heg om in te vertoeven, ruimte om te foerageren en een super lange dakgoot om je in te verstoppen.

De huismus wie kent ze niet. De normale mus die soms als saai wordt omschreven. Maar toch is dit vogeltje verre van saai. Ze zijn vindingrijk, ze hebben altijd een goed humeur en ze zijn nu rijkelijk aanwezig. Op het moment zullen de eerste eitjes wel al

gelegd zijn, en zijn pap en mam druk op zoek naar insecten en zaden om hun jongen mee te voeren. Je ziet binnen de gemeente Bergen aardig wat huismussen, maar toch staat deze vogel op de rode lijst. Het wordt steeds moeilijker voor de mus om te overleven en om te broeden. Vroeger zaten mussen onder de pannen, maar steeds vaker worden huizen geïsoleerd en worden spleten en gaten dichtgemaakt, waardoor de huismus geen plek meer kan vinden om te broeden. Gelukkig zijn er mussenflats te koop waar graag gebruik van wordt gemaakt. Mussen broeden in een los kolonieverband, ze vinden het dus fijn om naast elkaar te broeden.

Een flat is dus ideaal. En heb je hun eerste nestje nu gemist, dan is er nog hoop want de huismus broedt van maart tot augustus en kan wel drie broedsels grootbrengen. Er worden 4 tot 6 eitjes gelegd en de broedduur is 11 tot 16 dagen. De jongen musje zitten zo ongeveer 17 dagen op het nest, en als ze zijn uitgevlogen worden ze 1 tot 2 weken gevoerd door hun ouders. Vanaf dan staan ze er alleen voor. Huismussen blijven graag in de buurt waar ze zijn geboren dus als je deze saaie vogeltjes stiekem toch heel erg leuk vindt, plaats een mussenflat! Je kunt ze kant en klaar kopen of als je creatief bent, ontwerp er gewoon zelf een.

Voor de juiste afmetingen kun je op internet voldoende informatie vinden. Het zijn rommelige vogeltjes en houden ook van een rommelige omgeving. Dus je hoeft niet alles onkruid vrij te houden, niet alle losse blaadje hoeven opgeruimd te worden. Een beetje rommelig mag dus gewoon, daar doet u niet alleen de huismus een plezier mee, maar ook vele andere soorten vogels en insecten. Want tussen al die bladeren en onkruid zitten veel hapjes om van te smikkelen. Maar nu nog even terug naar dat verliefde stel, dat zich bevindt in ons luxe ‘achtkamerappartement’.
Het blijft genieten om ze bezig te zien, om ze te zien smoezen en kroelen.

Mama zal nu vast wel op haar eitjes zitten en paps slooft zich uit op de voedertafel en neemt op tijd wat lekkers mee naar huis. En dan is het natuurlijk hopen op nage-slacht, dat er binnenkort van die kleine lichtbruine musje op de schutting neer-strijken. Die ontzettend veel kabaal maken en met hun bekje open schreeuwen om aandacht en vooral voedsel. De mus, zo saai voor velen maar zo geweldig voor een ander. Het vrouwtje bruinachtig, het mannetje met meer zwarte tekeningen waardoor ze goed te onderscheiden zijn. Een heerlijk moment om vanaf je keukentafel of vanaf de bank voor het raam van deze kleine vogeltjes te genieten. Met een kopje thee, misschien een verrekijker, om het allemaal nog beter te zien. Hoe leuk is dat. Om in deze tijd je te verliezen in een verliefd stelletje mussen. Ja, verliefde stelletjes, Je kunt zeggen wat je wilt, maar dieren hebben geen klok, geen besef van drukte of verveling. De huismus zit graag met zijn familie gezellig in een mussenflat, de een weliswaar wat luxer dan de ander maar ze doen het maar weer mooi. Ze genieten van elkaar, hebben geen korte lontjes. Het enige wat zo nu en dan voorkomt is dat ze de stukjes brood op het voedertafeltje snel voor de ander weg bietsen. Ach, maar dat is een kwestie van overleven... en daarbij hoort voortplanten en dat doen ze nu optimaal. Ga jij de huismus ook observeren, of ga je een megamussenflat in elkaar klussen, wat je ook doet, vergeet de gewone, saaie huismus niet, want hij is niet zo saai als je denkt. Eigenlijk is deze op de rode lijst staande mus, super maar dan ook echt super stoer!

Met veel liefs,
De vrolijke stadsvogeladviseur
Melanie van den IJssel

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT