Bloemrijke bermen
Bloemrijke bermen Foto: Melanie van den IJssel

Gemeente Bergen gaat maaien en snoeien

Openbare publicatie Natuur

Nieuw Bergen | Deze maand gaat de gemeente Bergen snoeiwerkzaamheden uitvoeren rondom de visvijver in Nieuw Bergen en de Vogelbuurt. Hiervoor worden enkele paden tijdelijk afgesloten. Ook worden dit najaar de bermen langs de verharde buitenwegen binnen de gemeente gemaaid. Bij sommige bermen wordt het maaisel afgevoerd, bij andere bermen blijft het liggen. Waar het maaisel blijft liggen, blijven ook de zaadjes van afgemaaide planten liggen.

Biodiversiteit
Zo blijft een deel van de bermen met kruiden en andere planten behouden. En daarmee een belangrijke leefomgeving voor insecten, vlinders en vogels. De biodiversiteit krijgt op die manier meer kans, er ontstaat op den duur een natuurlijk evenwicht wat ook gunstig is voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Daarnaast zorgen de bloemen en kruiden voor een mooi stukje natuur in de bermen.

Dringend verzoek
De gemeente begrijpt het als u de berm bij uw woning of uw tuin wil maaien. U wordt echter dringend verzocht om de bermen langs akkers, weilanden, fietspaden en houtsingels niet te maaien. Deze vaak bloemrijke bermen hebben een recreatieve waarde én verhogen de biodiversiteit. Het is een waardevol stukje leefomgeving voor vogels, vlinders en kleine insecten. Daarnaast levert het ook een grote bijdrage aan de bestrijding van de eikenprocessierups omdat deze schuilgelegenheid bieden voor insecten die parasiteren op de eikenprocessierups.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT