Vrijwilligers steken zaailingen om te herplanten
Vrijwilligers steken zaailingen om te herplanten Foto: bd.nl

Wellse boompjes krijgen tweede kans

Algemeen Maatschappelijke discussie Natuur

Well | De komende jaren zullen er veel bomen moeten worden geplant om zo koolstof vast te leggen en de biodiversiteit te verbeteren. Om alle Nederlandse ambities waar te maken, zijn minimaal 100 miljoen bomen nodig. Bomenkwekers kunnen dit niet allemaal leveren. Gelukkig produceren bestaande bomen jaarlijks vele zaailingen. Deze zijn echter niet altijd gewenst op die plek omdat ze in de weg staan, omdat er teveel staan waardoor ze het niet allemaal redden, of omdat ze andere soorten verdrukken. Als onderdeel van ecologisch beheer zorgt de actiegroep ‘Meer Bomen Nu’ ervoor dat deze boompjes een tweede kans krijgen door ze met vrijwilligers te oogsten en daarna gratis uit te delen. 

In heel Nederland zijn al 1200 locaties gevonden om één miljoen bomen en struiken te planten. Bijvoorbeeld burgers die een nieuw (voedsel)bos willen aanplanten of boeren die een haag langs de akker willen realiseren. Deze zaailingen kunnen dan uitgroeien tot een grote boom. In Limburg zijn er 70.000 aangevraagd dus kan de oogst beginnen. 

In de gemeente Bergen gaat initiatiefnemer Niels Verbeek samen met hopelijk vele vrijwilligers op zaterdag 5 maart vanaf 10.00 uur op de Wellsche Heide zaailingen oogsten die te dicht bij het pad staan en daar niet voldoende ruimte hebben.

Wil jij als vrijwilliger komen helpen op 5 maart kan dat door je aan te melden als vrijwilliger op meerbomen.nu en dan krijg je een profiel in de Bomenplanner. Vervolgens kun je dan jezelf aanmelden voor een event in de buurt. Deze landelijke actie is een initiatief van Urgenda, MEERGroen en Caring Farmers.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT