De nieuwe gemeenteraad met voorop burgemeester Gradisen
De nieuwe gemeenteraad met voorop burgemeester Gradisen Foto: Ingrid Driessen

DGP, VVD en PvdA praten over vorming nieuwe coalitie in Mook

Openbare publicatie Politiek

Mook | Op 16 maart 2022 werden in de gemeente Mook en Middelaar verkiezingen gehouden met als uitslag: DGP: 4 zetels, VVD: 4 zetels, PvdA: 3 zetels en GroenLinks: 2 zetels. Het CDA haalde geen zetel en de VVD boekte 1 zetel winst. De overige partijen zijn qua zetelaantal gelijk gebleven. De DGP behaalde het meest aantal stemmen en werd daarmee de grootste partij. Als gevolg daarvan heeft deze partij het voortouw genomen in de (in)formatiebesprekingen door alle partijen uit te nodigen voor een eerste bespreking.

In de afgelopen weken heeft frequent overleg plaatsgevonden, zowel plenair als met partijen afzonderlijk. Al deze gesprekken zijn constructief verlopen en alle partijen zijn er zich van bewust dat er in de komende jaren veel op de gemeente afkomt. Na de coronapandemie zijn we nu in een vluchtelingencrisis beland, terwijl de financiële middelen vanuit het Rijk onzeker blijven. Tevens is er sprake van een groot personeelstekort in alle sectoren, waar ook de gemeente veel last van heeft,

Er is gestreefd naar een zo breed mogelijke samenstelling van de coalitie. Omdat de gemeente slechts drie wethouders mag benoemen en er vier partijen vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad betekent dit, dat tenminste één partij niet vertegenwoordigd kan zijn in het nieuwe college. GroenLinks ziet daar voor zichzelf nu geen rol weggelegd en heeft aangegeven dat zij op dit moment niet wil participeren in het vervolgproces. Mogelijk dat deze partij op een later moment alsnog het op te stellen coalitieakkoord wil onderschrijven.

Nu dit besluit genomen is kan de formatieronde beginnen met het opstellen van een coalitieakkoord. Verwacht wordt dat dit akkoord binnen veertien dagen ondertekend kan worden. Ton Herings (DGP), Holger Rodoe (VVD) en Frank Dillerop (PvdA) zijn de beoogd wethouders.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT