Frauke Brouwer en Cyril Crutz overhandigen het manifest aan wethouder Ponjee
Frauke Brouwer en Cyril Crutz overhandigen het manifest aan wethouder Ponjee Foto: BiblioPlus

Laaggeletterdheid hoog op agenda in gemeente Bergen

Algemeen Maatschappelijke discussie

Nieuw Bergen | Een bondgenootschap van BiblioPlus, Stichting Lezen en Schrijven en partners hebben een manifest aangeboden om laaggeletterdheid hoog op de agenda te krijgen in de gemeente Bergen. 

De bestrijding van laaggeletterdheid verdient hoge prioriteit in de gemeente Bergen. Dat vinden de organisaties die in deze regio de afgelopen jaren de basis hebben gelegd voor de aanpak van dit uitdagende maatschappelijk probleem. Namens dit netwerk boden Cyril Crutz en Frauke Brouwer aan wethouder van de gemeente Bergen Claudia Ponjee, een manifest aan met vijf versnellingspunten. Hun oproep is om het thema laaggeletterdheid actief mee te nemen in de gesprekken rondom de coalitievorming die momenteel plaatsvinden.

Urgentie
“De problemen die mensen ondervinden met beperkte lees-, schrijf- en digitale vaardigheden zijn door de Coronacrisis goed zichtbaar geworden”, licht bestuurder Cyril Crutz van BiblioPlus nader toe. “Vanaf de start van het vaccinatieprogramma afgelopen zomer hebben we in onze bibliotheken honderden mensen geholpen met hun DigiD-aanvraag, installatie van de Corona-check app of het maken van een afspraak bij de GGD. De Informatiepunten in Bibliotheek Cuijk en Boxmeer die vorig jaar zijn gestart worden druk bezocht. Het uitbreiden van deze punten naar de andere hoofdvestigingen van BiblioPlus vormt één van vijf concrete punten waarmee kansenongelijkheid tegen wordt gegaan”, licht Crutz nader toe.

De cijfers over laaggeletterdheid
In het Land van Cuijk en Maasduinen is 13 tot 15% van de beroepsbevolking (16-65 jaar) laaggeletterd. Uitonderzoek blijkt bovendien dat 25% van de 65-plussers laaggeletterd is en dat 24% van de 15-jarigen risico loopt om laaggeletterd te worden.  Laaggeletterden hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Ook hebben ze moeite met het gebruik van de computer of een smartphone. Hierdoor is meedoen in de maatschappij moeilijker voor hen. Denk aan solliciteren, apps gebruiken of toeslagen aanvragen. “Voor heel Nederland hebben we het over een groep van 4 miljoen mensen die niet even snel digitaal kan overschakelen, zoals de overheid graag zou willen”, zegt adviseur Frauke Brouwer van Stichting Lezen en Schrijven. “2,5 miljoen Nederlanders heeft grote moeite met lezen en schrijven. Dit zijn grote groepen mensen in onze samenleving. We kennen allemaal wel iemand in onze omgeving. Helaas vinden veel mensen het een moeilijk onderwerp om over te praten.”

De bibliotheek biedt hulp
Sinds 1 januari 2020 hebben gemeenten de verantwoordelijkheid in de aanpak van laaggeletterdheid. Gemeente Bergen staat er in die taakstelling niet alleen voor. BiblioPlus is regionaal regisseur in de aanpak van laaggeletterdheid. Via meer dan 50 signaleringspartners komen laaggeletterde inwoners inbeeld. In 2021 zijn er, ondanks de corona-beperkingen, in het werkgebied 130 intakes gedaan met mensen die zichzelf verder willen ontwikkelen. “Medewerkers van diverse organisaties zijn getraind in het herkennen en bespreekbaar maken van het probleem. Bij de bibliotheek kunnen ze vervolgens aangeven wat ze graag zouden willen bijleren. Jaarlijks proberen we zo steeds meer inwoners op maat te ondersteunen”, vertelt regisseur Carin Hoppenbrouwers van BiblioPlus. “Daarnaast voeren we elk jaar campagne om ook in de kring van familie en vrienden het onderwerp bespreekbaar te maken. Naasten geven vaak het laatste zetje om het probleem aan te pakken. In 2022 zetten we ook concrete stappen in het bespreekbaar maken van het probleem op de werkvloer. Zo krijgen we steeds meer bouwstenen in ons Taalhuis om het onderwerp voortdurend onder de aandacht te brengen en te houden”, sluit Hoppenbrouwers af.

Doe mee
Ken je zelf iemand die moeite heeft met lezen en schrijven? Neem dan contact op met het Taalhuis van de Bibliotheek via www.biblioplus.nl/taalhuis of kom langs in de bibliotheek in jouw woonplaats. Via de link is ook de tekst van het manifest te lezen.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT