Afbeelding
Foto: eigen

Stichting Vincentius Bergen maakt zich ernstige zorgen

Algemeen Ingezonden Maatschappelijke discussie

Steeds meer mensen komen in de knel door de hogere prijzen voor levensmiddelen. In december 2021 meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de inflatie is opgelopen tot 5,7 procent, het hoogste niveau in bijna 40 jaar.

Inmiddels zijn wij ruim een halfjaar verder en bedraagt de inflatie in juli maar liefst 11,6 procent, aangejaagd door de gestegen energieprijzen. “Met name dat laatste baart onze Stichting grote zorgen”, aldus Pierre Rutten, de penningmeester van Vincentius.

Op het moment dat bij de inwoners in de gemeente Bergen de jaarafrekening van de energieleverancier op de deurmat valt wordt het schrikken geblazen. Zeker voor al die gezinnen die hun tarieven niet voor een langere periode vast hebben staan. En vanaf dat moment wordt het nieuwe voorschot bedrag vastgesteld. Een stijging van meer dan 100% is geen uitzondering. Je was gewend om een voorschot van 200 euro per maand te betalen en dat worden er nu dus 400. Op jaarbasis ga je dus 2.400 euro meer betalen. Dat is echt schrikbarend en dan heb je het alleen nog maar over de energielasten.

Het komt niet vaak voor dat de prijzen van voedings-middelen zo sterk stijgen. De laatste keer dat de prijzen over een heel jaar gemiddeld met meer dan 10 procent stegen was in 1976. Vlees werd vorige maand 16 procent duurder, vis 10 procent en zuivel 14 procent.

Niet alleen lage inkomens, ook huishoudens met een inkomen boven modaal duiken in de min. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting schat in, dat nu één op de drie huishoudens worstelt met het in balans brengen van de uitgaven en inkomsten.

De Stichting Vincentius Bergen wil nogmaals de aandacht vestigen op een tweetal voorzieningen. Ten eerste op de VoorzieningenWijzer van de gemeente. Heeft u recht op zorg- of huurtoeslag? Komt u in aanmerking voor een gemeentelijke regeling? Of kunt u misschien geld besparen op uw zorgverzekeringen? De moeite waard om dit te checken.

Ten tweede op de Voedselbank Noord-Limburg. Deze is in 2005 in Venray ontstaan uit particulier initiatief met als doel de groeiende armoede te bestrijden door wekelijks voedselpakketten uit te delen aan mensen uit de regio. Deze mensen zijn om wat voor reden dan ook in financiële problemen gekomen en kunnen daardoor niet meer in hun eerste levensbehoeften voorzien. Kijk of ook u in aanmerking komt.

Pierre Rutten

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT