Afbeelding
Foto: Chris Smits

Na kermis ook carnavalsoptocht weg uit Bergen

Algemeen Carnaval

Bergen | Door strenge eisen met betrekking tot verkeersveiligheid, de minimale inzet van agenten en de keuze voor een nieuwe route heeft carnavalsvereniging De Erdmennekes ervoor gekozen om de optocht niet meer vanuit (oud) Bergen te laten starten. 

Ondanks overleg met de Dorpsraad zijn veel inwoners van de oude dorpskern niet blij met de beslissing van de carnavalsvereniging. “Na de kermis is er nu weer een traditie om zeep geholpen”, aldus een oer Bergenaar. 

De Erdmennekes willen wel kijken of er als wisselgeld nog goedmakertje komt voor het dorp, maar in welke vorm dit zal zijn is nog niet duidelijk. 

In een gezamenlijke verklaring op Facebook schrijven de twee verenigingen het volgende. 

Misschien hebben sommige van jullie het al ergens gehoord, maar de carnavalsoptocht van de Erdmennekes start a.s carnaval niet meer in (Oud) Bergen.

Voor de carnavalisten en toeschouwers uit ons dorp is dit even “schrikken”. Het is toch weer een evenement wat wegvalt, net zoals de kermisattracties vanaf 2021 niet meer naar Bergen komen.
Ons dorp is historisch gezien toch de bakermat van de Erdmennekes.

Gelukkig weet ook CV de Erdmennekes hoe belangrijk carnaval en de leefbaarheid voor ons dorp is .Daarom is er gisteravond een overleg geweest tussen de dorpsraad en een delegatie van de Erdmennekes, John Paul van As en Eric Maas.
De heren hebben hierbij aangeven wat de redenen zijn geweest om de optocht niet meer in Bergen te starten:
- Ivm een nieuwe route van de optocht, waarbij 2 x over het Mosaiqueplein word gereden, is het verkeerstechnisch en ivm te krappe ruimte in de bochten praktisch moeilijk te rijden voor de grote wagens.
- De eisen mbt de verkeersregelaars zijn strenger geworden, deze moeten nu ingehuurd worden. De politie ondersteund ook nog maar minimaal .
- Er zijn blijkbaar optochtdeelnemers die klagen over het lange saaie en koude stuk naar Nieuw Bergen.

Kortom verschillende redenen waarom de Erdmennekes tot dit besluit zijn gekomen.

Maarrrrrrr, de Erdmennekes willen daarbij wel een nieuw evenement gaan organiseren in ons dorp!
Aangezien de sleuteluitreiking verplaatst is van de zaterdag naar de vrijdagavond, wil men het “Optochtdeelnemersbal” wat altijd op de vrijdagavond plaats vond, waar ook de startnummers worden opgehaald, zaterdagmiddag bij de Mariaschool gaan organiseren.

Voor de volgende jaren hebben ze de wens ,een waardig evenement voor en door Oud-Bergen ism de Erdmennekes te organiseren en zo een nieuwe traditie in leven te roepen. Daarvoor zijn alle ideeën welkom! Hoe dit er precies uit gaat zien is op dit moment nog niet bekend, hierover lopen nog gesprekken met Bianca (de Mariaschool).

Waarschijnlijk zal ook de dorpsraad en/of “het dorp” hierin een bijdrage gaan leveren.

(Deze tekst is in samenspraak met de Erdmennekes opgesteld.)

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT