Dit jaar geen optocht met Halfvasten in Afferden
Dit jaar geen optocht met Halfvasten in Afferden Foto: HVOO

Startschot zonder optocht met Halfvasten

Carnaval Carnaval

Afferden | Het halfvastengevoel zit diep bij de organisatie van de de Halfvastenoptocht Offere (HVOO). Nadat zij eerder hebben moeten besluiten geen optocht in 2022 te organiseren kriebelde het toch na de versoepelingen van begin maart. Daarom klinkt er op de dag van de geannuleerde halfvastenoptocht op zaterdag 26 maart tóch een startschot, zoals gebruikelijk bij aanvang van de optocht. De jeugdraad van Afferden, De Sneuzels, gaat vervolgens voorop in de tocht richting de feesttent. Want, wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Pijnlijke beslissing
In het eerste jaar met corona was er geen andere mogelijkheid, evenementen boven 100 personen konden geen doorgang vinden. Een compleet georganiseerde optocht inclusief groots halfvastenfeest werden op het allerlaatst afgelast. Wat niemand had kunnen verwachten was dat ook een jaar later het heel spannend zou gaan worden. We weten allemaal hoe het is gelopen, ineens was daar weer carnaval! Maar helaas; voor de organisatie van een evenement als de halfvasten in Afferden kwamen de versoepelingen te laat. Geen grote praalwagens die gebouwd werden en de omvang van het organiseren zou het niet haalbaar maken. Een pijnlijke beslissing volgde: ook geen halfvastenoptocht in 2022.

Halfvastengevoel
Meteen nadat het bericht kwam met mogelijke versoepelingen werd het duidelijk dat er een halfvastenfeest kon gaan plaatsvinden. Als organisatie van de optocht kun je daar alleen maar blij mee zijn, het halfvastengevoel van velen kon zo toch worden gevierd! Maar wat is een halfvastenfeest zonder een optocht? Het idee om een alternatieve tocht te organiseren volgde, inclusief startschot. De gemeente werkte mee door een vergunning af te geven voor dit last-minute plan.

Jeugdraad De Sneuzels
Nadat het startschot is gegeven om 15.11 uur gaat de jeugdraad van Afferden voorop in de stoet met op de wagen Prins Jesse en Prinses Evi. Iedereen is uitgenodigd om deel te nemen aan de tocht. De carnavalsverenigingen uit de gemeente zijn uitgenodigd. Het elkaar eindelijk weer kunnen ontmoeten staat centraal! Via een verkorte route gaan de feestvierders naar de halfvastentent aan de Rijksweg. Daar gaat het feest losbarsten. LVK winnaars Bjorn en Mieke, Fiorenza, Big Benny, Otto Wunderbar en vele anderen zullen de tent op de kop gaan zetten.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT