Cora Leek
Cora Leek Foto: Cora Leek

Column: En toch

Column Column

Nee, enkele politieke partijen wilden niet aan een coalitie denken, zolang Mark Rutte premier was. Informateurs hamerden erop dat het toch echt om de inhoud moest gaan. En zo gaan de dames en heren toch aan tafel om eindelijk een beleidsagenda op te stellen. Nu ja, het hoeft nog maar voor drie jaar.

Afghaanse koks, chauffeurs, tolken en hun familieleden lopen gevaar als ze met Nederlandse militairen samengewerkt hebben. Ze mochten het ‘smerige Westerse geld’ niet aanpakken. Maar onze jongens en meiden gingen toch naar Afghanistan in het belang van de Afghaanse bevolking?
Het bedroevende resultaat van de missies naar Afghanistan is de terugkeer van militairen met posttraumatische stress stoornissen, de verwoesting van alles wat opgebouwd is, de uittocht van Afghanen, een ellendige wachttijd op stoelen en veldbedden en vooralsnog weinig uitzicht op een woning in Nederland. En niet op de laatste plaats kapitaalvernietiging van de bovenste plank.

En toch betaalt de EU (inclusief ons land) grote sommen geld voor humanitaire hulp aan het door IS en de Taliban verwoeste land, als dat geld al terechtkomt waarvoor het bedoeld is.

En toch stuurt Nederland weer troepen en materieel, nu naar Mali.

Wat zou onze Nederlandse taal zijn zonder het woordje ‘toch’?

Cora Leek

!