Het grafmonument voor de oud-burgemeester werd speciaal ontworpen
Het grafmonument voor de oud-burgemeester werd speciaal ontworpen Foto: Henk Vissers

Kunstenaar Henk Vissers maakt grafmonument Dick Klaverdijk

Kunst en Cultuur Kunst & cultuur

Nieuw Bergen | Het grafmonument van Dick Klaverdijk dat binnenkort geplaatst wordt op de begraafplaats Moscowa in Arnhem werd door kunstenaar Henk Vissers met veel symboliek ontworpen. Hij werd door de familie benaderd en gevraagd om een monument te ontwerpen dat recht doet aan de persoon Dick Klaverdijk en dat tegelijkertijd een intiem monument is voor de achtergeblevenpartner, kinderen en kleinkinderen.

In overleg met de familie is de kunstenaar uitgegaan van de kenmerkende karakteristieken van Dick Klaverdijk, zoals zijn belangstelling voor geschiedenis en cultuur. Vandaar de vormgeving zoals bij een eeuwenoude ‘Stele’, een kunsthistorisch-archeologisch begrip voor een grafplaat of monument, veelal in de vorm van een staande rechthoek.

De familieman
Bovenin zijn vier gestileerde gezichten uitgebeeld, symboliserend het gezin Klaverdijk met kinderen en kleinkinderen. Voor Dick als zoeker en verbinder symboliseren twee handen de toenadering, ze neigen naar elkaar en het zijn de handen van twee personen die elkaar zoeken of net hebben losgelaten. Evenzeer kunnen de handen gezien worden als de symboliek van het onvermijdelijke afscheid nemen of loslaten.


Oprechte interesse voor de natuur van de Maasduinen & kunst
De dennenappel onderaan symboliseert de Maasduinen, het gebied waar Dick als burgemeester van Nieuw Bergen vaak vertoefde. De dennenappel wordt hier veelvuldig aangetroffen en is meer in het bijzonder in de Kunst een voorbeeld van de natuurlijke Gulden Snede, het destillaat van een eeuwenoude zoektocht van kunstenaars naar de ideale verhouding in een kunstwerk die de natuurlijke schoonheid benadert. Deze maatverhouding wordt getalsmatig uitgedrukt in 1 : 1,6 en wordt niet alleen door kunstenaars en architecten gebruikt maar is ook terug te vinden in talrijke natuurlijke vormen, zoals de verdeling van de steeltjes in een dennenappel. Als zodanig weerspiegelt het Dick Klaverdijks oprechte belangstelling in Beeldende Kunst.