Dr. Georg Cornelissen spreekt vol passie over het grensoverschrijdende dialect
Dr. Georg Cornelissen spreekt vol passie over het grensoverschrijdende dialect Foto: Chris Smits

Landsgrens geen obstakel voor het ‘plat proate’

Video VIDEO Maatschappelijke discussie

Kevelaer | De streektalen trekken zich niets aan van de grenzen tussen de verschillende landen. Zo is ook het Bergse dialect nauw verwant aan het ‘platt proate’ over de grens in het Duitse Goch of Kevelaer. De auteur van het boek ‘Der Niederrhein und sein Platt’ Dr. Georg Cornelissen heeft zich verdiept in de materie en kwam tot een verrassend, maar niet geheel onlogisch verhaal dat hij heeft opgetekend in zijn boek.

In een interview met oud-burgemeester van Weeze Ulrich Francken, voorzitter van ‘För Land en Lüj’ en de auteur Georg Cornelissen wordt het belang geschetst van de streektaal in onze regio, en wat de invloed is van de officiële talen, het Nederlands en het ‘Hochdeutsch’, op het dialect.


Met zijn werk, dat mede dankzij de Duitse heemkundestichting ‘För Land en Lüj’ tot stand is gekomen, schildert Dr. Cornelissen de geschiedenis van het Niederreinische dialect met sprekende voorbeelden, een humoristische insteek en etymologische verklaringen, waarbij ook enkele raakvlakken met de Bergse streektaal duidelijk worden toegelicht.

Het boek is voor 12 euro online verkrijgbaar via deze link >>>>

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT