Het peloton van de Offerse Knikkerpliesie in vol ornaat en klaar voor de missie
Het peloton van de Offerse Knikkerpliesie in vol ornaat en klaar voor de missie Foto: Joost Swijghuizen

Knikkerpliesie viert haar 6x11 jaar jubileumfeest

Video Carnaval VIDEO

Afferden | De Offerse Knikkerpliesie viert dit jaar haar 66-jarig jubileum en dat moet gevierd worden. Op zaterdag 18 februari is de Pliesie daarom vrij van dienst en zal er niet gehandhaafd worden tijdens het jubileumfeest dat met ‘Stout’ een toepasselijk thema heeft gekregen.

De Knikkerpliesie kende door de jaren heen verschillende bezettingen en draagt zorg voor de beveiliging van de ‘Raad van 11’ en natuurlijk de prins. De taken van het huidige korps zijn inmiddels uitgebreid en regelt de Pliesie voor de optocht het keuren van de wagens op veiligheid, het zetten van nummers, het samenstellen van de optochtjury, het regelen van de inschrijvingen en het regelen van de optocht.  

Het huidige korps, met Rob Tönnissen, Maarten Gooren, Mark Smits, Frank van de Venn, Marcel Boskamp, Bjorn Krebbers, Rob Klein-tjens en Stef Kleintjes is nu negen jaar Knikkerpliesie en viert over twee jaar het elfjarig dienstjubileum. “Dat is dan een mooi moment om het ambt over te dragen”, zegt Stef Kleintjens. “Rob is in 2019 overleden en als eerbetoon dragen we zijn initialen op onze revers.”

Tijdens de seizoenopening op de eerste zaterdag na de elfde van de elfde hijst de Knikkerpliesie traditioneel de vlag en lost elf schoten. Op het openingsbal wordt dan de Offerse Knikker uitgereikt aan een persoon die zich voor Offere heeft ingezet.


Zaterdagavond 28 januari heeft de Knikkerpliesie alle veiligheidsmaatregelen uit de kast moeten trekken om de receptie van prins Frans d’n Twedde ‘vogelgriep-loos’ te laten verlopen. Ze hebben daarom de bussen van de Maasjoerts en de Kuluut in Heukelom aangehouden om deze grondig te ontsmetten met een zelf samengesteld goedje. Tot nu zijn er op het hoofdbureau van de Knikker-pliesie nog geen meldingen binnengekomen over besmettingen in Offere.

Afbeelding

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT