De karakteristieke kerk aan de Markt in Gennep
De karakteristieke kerk aan de Markt in Gennep Foto: Karel Bruinsma

Protestantse kerk opent haar deuren

Ingezonden Mededeling Kunst & cultuur

Gennep | Zoals gebruikelijk opent de protestantse kerk aan de Markt in Gennep haardeuren gedurende het voorjaar en de zomer. Met ingang van 4 mei is de kerk iedere zaterdag tussen 11.00 en 14.00 uur open.

Sinds 1663 is de kerk in gebruik voor de protestantse eredienst. Het is de oudste originele protestantse kerk van Nederland die is gebouwd uit eigen middelen, en dus niet aan de katholieke kerk onttrokken tijdens de beeldenstorm. Daarvoor maakte de toenmalige predikant Johannes Engelen een collectereis door de Nederlanden en delen van Duitsland.

Open karakter
De huidige Protestantse Gemeente van Gennep en Omstreken is een relatief kleine maar actieve gemeenschap. De contacten met andere religies in deze streken zijn altijd goed geweest. De kerk stelt zich graag open op en maakt dit letterlijk zichtbaar door de zaterdagse openstelling, maar ook door medewerking te verlenen aan culturele activiteiten als concerten. De kerk heeft een akoestiek die door musici geroemd wordt.

Beroemde architect
Het markante kerkgebouw aan de Markt in Gennep werd in 1663 in gebruik genomen tijdens de Pinksterdienst. Architect Pieter Post tekende voor het ontwerp. Post is ook de architect van onder andere het Mauritshuis in Den Haag, het Paleis op de Dam (samen met Jacob van Campen) en het stadhuis van Maastricht. Hij was de hofarchitect van prins Frederik Hendrik.

Welkom
Iedere zaterdag is er een gastvrouw of heer aanwezig die de geïnteresseerde bezoeker graag wat meer vertelt over de rijke geschiedenis van de protestantse kerk in Gennep. U bent van harte welkom! De open zaterdagen sluiten af in het weekend van 14 en 15 september met de Open Monumentendagen.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT