Afbeelding
Foto: Henk Heijligers

Knoflookpad voelt zich thuis in de Maasduinen

Algemeen Natuur

Gemeente Bergen | De knoflookpad is een zeer zeldzame soort die in Limburg bijna uitge-storven was. Om de soort voor uitsterven te behoeden is deze pad sinds 2010 op diverse plekken in Nationaal Park de Maasduinen geherintro-duceerd, zoals in Het Zwart Water, de Hamert en de Eckeltse vennen.

Het Limburgs Landschap zet zich al jaren in om het leefgebied van de knoflookpad te blijven verbeteren. Alleen dan is het opnieuw uitzetten mogelijk en verantwoord. Uit een onlangs verschenen rapport van Bureau Natuurbalans blijkt dat de herintroductie vooralsnog aan lijkt te slaan. Dat is goed nieuws, de knoflookpad voelt zich thuis in de Maasduinen.

“De knoflookpad is eigenlijk een kikker”

Er is op meerdere locaties voortplanting geconstateerd van de uitgezette dieren en ook het aantal padden, of eigenlijk dus kikkers, dat in het voorjaar gehoord wordt is redelijk groot. De misvatting om het vijf tot zes centimeter grote diertje voor een pad aan te zien komt door het gedrongen padachtige uiterlijk. De naam heeft het te danken aan de geur van knoflook die het verspreidt bij gevaar of naderend onheil. Of het uitzetproject uiteindelijk echt een succes wordt zal moeten blijken door de komende jaren de resultaten te blijven volgen.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT