Onder aanvoering van de joekskapel trok de fakkeloptocht naar De Alverman
Onder aanvoering van de joekskapel trok de fakkeloptocht naar De Alverman Foto: Frans Thonen

‘Ziel van Iedershuus’ op reis naar Alverman 2.0

Algemeen Hobby & vrijetijd

Afferden | Afgelopen zaterdagavond is tijdens een sfeervolle fakkeloptocht de ‘Ziel van Iedershuus’ naar de onlangs opgeleverde nieuwe zaal van De Alverman gebracht. De ‘Ziel van Iedershuus’ bestaat uit de twee laatste gevelstenen van het gesloopte Offerse gemeenschapshuis en symboliseert het gemeenschapsgevoel en gemeenschapszin dat dit gebouw jarenlang heeft uitgestraald. Kunstenaar Harm van der Zeeuw gaat deze twee stenen verwerken tot een kunstwerk op een prominente plek bij de entree van de nieuwe zaal. Tijdens de opening van De Alverman 2.0 in juli zal dit kunstwerk worden onthuld. (Door Frans Thonen)

Iedershuus heeft jarenlang tot de verbeelding gesproken als hèt gemeenschapshuus van de Offerse gemeenschap. Toen dit centraal in het dorp gelegen pand moest wijken voor een nieuw gezondheidscentrum leverde dat gemengde gevoelens op bij de bevolking. De voors en tegens werden breed uitgemeten, discussies liepen hoog op maar uiteindelijk bleef het gemeenschapsgevoel in de vorm van de ‘ziel van Iedershuus’ overeind.  Afgelopen zaterdag tijdens het evenement Nor de Bouwput ging deze ‘Ziel’ gesymboliseerd in de vorm van de twee laatste gevelstenen van Iedershuus op reis naar De Alverman. 


In bijzijn van het Bergens college en pastoor Blom werden bij de kiosk in het Heijmanspark de stenen en de andere attributen van zoveel mogelijk gebruikers van de gymzaal, Iedershuus en De Alverman op de ladder gelegd, die gedragen zou worden door oud bestuursleden van Iedershuus. Een prominente rol was weggelegd voor Anneke Heijligers en Jan Buddiger. Zij mochten als voormalige Iedershuus-bestuursleden de beide stenen op de ladder leggen. De belangstelling voor deze fakkeltocht was groot. Vertegenwoordigers van zo’n 20 verenigingen en groeperingen liepen mee en begeleidden met brandende fakkels de ladder op de tocht naar de Alverman. Ook enkele kinderen van basisschool ‘t Diekske liepen mee met verlichte lampionnen.

Voorafgegaan door joekskapel How us Ekkus zette de fakkel- en lampionnenoptocht zich in beweging richting De Alverman. Aangekomen bij de zij-ingang van de nieuwe zaal werden de fakkels in de vorm van een erehaag in de grond gestoken. Daarna werd de ladder met daarop de attributen voor het podium in de nieuwe zaal geleid. Daar gaven Jan Buddiger en Anneke Heijligers de stenen aan Alvermanvoorzitter Rob Arts. Hij gaf ze vervolgens weer door aan kunstenaar Harm van der Zeeuw. Hij gaat deze stenen verwerken tot een kunstwerk dat tijdens de opening van Alverman 2.0 in juli zal worden onthuld.


Het publiek werd vervolgens verrast op enkele muziekstukken van fanfare Helpt Elkander onder leiding van Eric Roefs. Bij een van de muziekstukken was een bijzondere de rol voor het publiek weggelegd. Met behulp van bouwmaterialen zoals een cementkuip, troffel en andere werktuigen mocht men de fanfare ritmisch ondersteunen. Een initiatief dat een gewillig oor vond want het publiek met het Bergense college en pastoor Blom voorop, roffelden er op los dat het een lieve lust was. Tijdens het optreden van de fanfare was er nog een speciale rol weggelegd voor het duo Buddiger en Heijligers. Om de beurt haalden Jan en Anneke herinneringen op over 40 jaar Iedershuus.

Na het optreden van de fanfare kondigde Alvermanvoorzitter Rob Arts de start van de certificatenactie aan door de eerste vier aangekochte certificaten te overhandigen aan burgemeester Manon Pelzer en de wethouders Claudia Ponjee en Antoon Splinter. Voor de afwezige wethouder Frans Pekema nam pastoor Blom de honneurs waar. De opbrengst van deze actie is bestemd voor afwerking en inrichting van de nieuwe zaal. Het evenement Nor de bouwput werd afgesloten met muziek van dj Frenske van SBS Sounds. De presentatie van dit geslaagde evenement was in handen van Frank Roersch en André Erren.  

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT