Afbeelding
Foto: CDA Gennep

CDA Gennep gaat voor ‘Lokaal en Vitaal’

Openbare publicatie Politiek

Gennep | Tijdens een digitale ledenvergadering heeft het CDA Gennep haar verkiezingsprogramma voor de aankomende raadsperiode vastgesteld. De partij wil de gemeente verder klaarmaken voor de toekomst zodanig dat elke kern haar eigenheid behoudt en verder kan ontwikkelen. Er is volop aandacht voor jong en oud. Van onderwijs tot zorg en van sport tot woningbouw.

De afgelopen jaren zijn er onder aanvoering van wethouder Rob Peperzak veel woningbouwplannen opgepakt en gerealiseerd. Het CDA wil de komende jaren doorbouwen in alle vijf de kernen in zowel het huur- als koopsegment. De vele woningbouwplannen die er inmiddels liggen zullen worden uitgevoerd. De partij maakt werk van de startersproblematiek op de woningmarkt en wil daarnaast fors investeren in het verder verduurzamen van woningen en burgers helpen de woning klaar te maken voor de toekomst. 

Het CDA besteedt veel aandacht aan de veiligheid, zowel de sociale als de verkeers- en hoogwaterveiligheid. De dorpen en wijken en de vele (sport)verenigingen geven de gemeente Gennep haar unieke karakter. Daar blijft het CDA volop in investeren, evenals in het vrijwilligerswerk. Verenigingen vormen het fundament van de lokale samenleving.

Het verkiezingsprogramma is gedreven door vier kernwaarden: gespreide verantwoordelijkheid, solidariteit, rentmeesterschap en rechtvaardigheid. Voor het CDA begint politiek met de erkenning van maatschappelijk initiatief. Mensen, buurten, sportclubs, verenigingen, zorginstellingen, bedrijven: ze leveren allemaal een bijdrage aan de samenleving. De leefbaarheid van dorpen en wijken is voor het CDA van groot belang. Vertrouwen in elkaar is daarbij van groot belang. Dat verbindt samenwerking met elkaar. Het hebben van vitale(sport)verenigingen is van groot belang. Sport wordt daarom ook breed ingezet. De afgelopen jaren is in alle kernen gewerkt aan de realisatie van Multifunctionele Accommodaties. Daarbij is aangehaakt op lokale initiatieven. Ook Ottersum kan als laatste kern op actieve steun rekenen. De christendemocraten maken zich sterk voor een samenleving waarin we naar elkaar omkijken. Sociale bestaanszekerheid is daarbij gegarandeerd. Ieder mens heeft unieke kwaliteiten en is onderdeel van de gemeenschap. 

Een samenleving ontstaat volgens Jacques van Bergen als mensen bereid zijn te investeren in het leven van een ander. “Samen maken we Gennep. Daarbij kijken we om naar sociaal en economisch zwakkeren in onze samenleving en behartigen ook die belangen. De gemeente is er voor haar inwoners. Het CDA blijft ook de komende jaren ‘het veld’ ingaan om te luisteren naar mensen. Zo is ook het verkiezingsprogramma tot stand gekomen: Circa 50 personen vanuit een verschillende achtergrond hebben input geleverd voor het verkiezingsprogramma. Zo hebben we opgehaald wat in de onze samenleving leeft.”

Rentmeesterschap staat voor het zorgvuldig omgaan met onze omgeving. Het CDA wil blijven investeren in een vitaal en aantrekkelijk buitengebied. Natuur en het agrarisch landschap vormen de basis voor het welzijn van onze inwoners en toeristische sector. Het CDA is een groene partij en staat daarbij pal voor de agrariërs. Zij zijn een goed rentmeester en zorgen dat we onze omgeving gezond doorgeven aan de volgende generatie. Uitgangspunt is een gezonde sector. Het CDA wil daarom meer ruimte voorondernemende en innovatieve agrariërs.

De energietransitie moet efficiënt en rechtvaardig verlopen. Efficiënt betekent volgens Van Bergen dat we investeren in bewezen technologieën. Rechtvaardig: dat we kosten proportioneel verdelen. Burgers, bedrijven en overheden dragen allemaal hun steentje bij naar draagkracht. Op deze manier kunnen we volgens Van Bergen samen een mooie toekomst creëren voor onze kinderen.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT