Iedereen is welkom om dit spektakel mee te vieren
Iedereen is welkom om dit spektakel mee te vieren Foto: Gemeente Mook-Middelaar

Kinderen centraal bij herdenking ‘Slag op de Mookerheide’

Openbare publicatie Jeugd voor Jeugd Kunst & cultuur

Mook | Op 13 en 14 april 2024 herdenken we ‘450 jaar Slag op de Mookerheide’. Een grote veldslag in en rond de dorpen Middelaar, Mook en Heumen, waar 6.500 Spaanse soldaten streden tegen 8.500 huurlingen van het leger van de leider van de opstand: Willem van Oranje. Stichting Huys te Moock en gemeente Mook en Middelaar bereiden een grootse herdenking voor. Met het thema ontmoeten en begroeten voeren ze jong en oud mee terug in de tijd, zodat deze historische gebeurtenis niet zal worden vergeten.

Geen veldslag, maar vriendschap
Een veldslag herdenken, hoe doe je dat? Theo van Brunschot van Stichting Huys te Moock is daar duidelijk over: “Op veel plaatsen in ons land herdenken we strijdtonelen uit de Tachtigjarige Oorlog door het naspelen van die gebeurtenis. Wij kiezen daar bewust niet voor. Wat onze herdenking kenmerkt is de gedachte dat handen er niet zijn om wapens op te pakken, maar om handen mee te schudden en zo vriendschappen te sluiten.”

Opmars van de legers
De huurlingen onder aanvoering van de graven Lodewijk en Hendrik van Nassau naderden in 1574vanuit het zuiden, door de dorpen Milsbeek en Middelaar, Mook. Vervolgens besloten ze om in de omgeving van de Mookerheide te overnachten. Het Spaanse leger trok destijds op hetzelfde moment op aan de Brabantse kant en stak de Maas over tussen Grave en Overasselt om, via Heumen, bij Mook de opmars van de huurlingen te stoppen. Het is precies deze tocht die Stichting Huys te Moock op zaterdag 13 april naspeelt met de lokale jeugd.

Kinderen spelen de aankomst na
Van Brunschot: “Leerlingen van de basisscholen van Middelaar en Mook verzamelen zich bij het voormalige tolkasteel Huyse Middelaer. Verkleed als huurlingen en begeleid door re-enactors, muziek en het schuttersgilde van Middelaar, trekken ze in een bonte huurlingenstoet op naar Mook. De leerlingen van de basisscholen van Molenhoek en Heumen doen datzelfde maar nu verkleed als de Spanjaarden, vergezeld door re-enactors aangevuld met drummers en de schuttersgilde van Mook. Zij vertrekken vanaf Basisschool De Grote Lier in Molenhoek. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee op te marcheren. Aangekomen in Mook op de Maaskade ONTMOETEN en BEGROETEN zij elkaar in vriendschap, met een ‘handdruk’ en het uitwisselen van hun vlaggen.”

Het feest kan beginnen
Met die ‘handdruk’ van vrede en vriendschap op het festiviteitenterrein, kan het verbroederingsfeest beginnen. Een feest dat op spectaculaire manier zal worden afgesloten. Een feest dat de jeugd van deze regio niet snel zal vergeten. En dat is precies de bedoeling van de Stichting Huys te Moock, organisator van deze zaterdag. De geschiedenis van de Slag op de Mookerheide mag niet in vergetelheid wegzakken.

Officiële herdenking
Op zondag 14 april vindt de officiële herdenking van de gemeente Mook en Middelaar plaats, met een bijzondere viering in de St. Antonius Abt kerk van Mook, een gezellige dorpslunch voor inwoners op het Raadhuisplein en de onthulling van een speciaal kunstwerk van Ysbrandt Roovers, waarmee Mook opnieuw geschiedenis schrijft. Ook is er die dag van alles te beleven rond het kampement aan de Maas.

Iedereen is welkom
Iedereen is uitgenodigd om de festiviteiten op het feestterrein op de Maaskade in Mook mee te maken. Noteer 13 en 14 april in uw agenda en kom de ‘Slag op de Mookerheide’ herdenken. Zonder oorlog en geweld, maar in vrede en vriendschap met een spetterend feest.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT