Afbeelding
Foto: eigen

Gemeente neemt noodbesluit voor tijdelijke asielopvang

Openbare publicatie Maatschappelijke discussie Politiek

Nieuw Bergen | Het college heeft een noodbesluit genomen voor de tijdelijke crisisnoodopvang voor asielzoekers op het oude zwembadterrein in Nieuw Bergen. Hieronder wordt uitgelegd wat dit betekent.

Wat is een noodbesluit?
In een crisissituatie is het soms nodig dat het college snel een beslissing maakt. Het college neemt dan een noodbesluit. Omdat de druk op de opvang voor asielzoekers in het hele land nu zó hoog is, ziet de gemeente de crisisnoodopvang als een crisissituatie. Daarom heeft het college het noodbesluit “Tijdelijke crisisnoodopvang” genomen. Met dit noodbesluit kan de gemeente tijdelijk afwijken van het bestemmingsplan voor de opvanglocatie. 

Wat gebeurt er verder?
Een noodbesluit nemen kan niet zomaar. Daar zijn allerlei regels aan verbonden. Zo mag de gemeente alleen een noodbesluit nemen als er zicht is op legalisatie. Dit betekent dat de gemeente een vergunning moet aanvragen voor de tijdelijke crisisnoodopvang. Deze vergunningaanvraag is inmiddels ingediend. Maar vanwege het noodbesluit hoeft de gemeente niet te wachten tot de vergunning wordt verleend. 

De opvanglocatie kan de komende weken al worden opgebouwd en vanaf naar verwachting per 1 december in gebruik worden genomen. Zo kan nu al worden bijgedragen aan een oplossing voor het tekort aan opvangplekken voor asielzoekers.

Maar waarom dan toch een vergunning aanvragen?
Dit lijkt inderdaad een beetje krom. Aan de ene kant wil de gemeente zo snel mogelijk een bijdrage kunnen leveren aan de opvang van asielzoekers, omdat de druk nú zo hoog is. Aan de andere kant wil en moet de gemeente zich natuurlijk aan de regels houden en een vergunning aanvragen. Maar omdat het hier gaat om een crisissituatie en we het hebben over een tijdelijke opvang, is het nemen van een noodbesluit op dit moment de beste oplossing voor de noodzakelijke spoed.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT