Afbeelding

Offerse Voetbal Kwats: Crissy Moran!

Algemeen Column Ingezonden Sport

Deze zondag de vijfde februari tweeduizenddrieëntwintig staat helemaal in het teken van één wedstrijd. Heel Nederland praat er over en de media aandacht is immens. Het is namelijk de dag van HRC ‘27 3 tegen Heijen 4. De angstgegner wacht op ons en Het (De?) Heikamp is in rep en roer: de ochtend is grauw en de knieën knikken.

Er is hommeles in Hollywood, en ditmaal ligt het buiten onszelf. Het siert de mens normaal gesproken niet om de blaam van een verloren wedstrijd volledig bij de scheids neer te leggen. Waar tweeëntwintig man negentig minuten “”voetballen””, treft hen in principe allen blaam. Dus dat doen we vandaag ook niet, anders word je in de politiestaat die Heijen heet namelijk met geel van het veld gestuurd.

Bij aanvang van de wedstrijd is het een feest van herkenning. Dat is natuurlijk ook niet gek; we hebben immers al een keer eerder tegenover elkaar gestaan. De scheidsrechter is ook uitgenodigd op dit feest, want na twee keer kijken blijkt hij in het eerste treffen nog voor de gastheren gespeeld te hebben.

Met de blauwe broek en sokken nog aan de benen loopt hij als een bastion van onpartijdigheid over het veld, en voert daad bij woord. Zo ziet hij uitstekend dat Bart gewoon had moeten scoren toen hij met twee handen in de rug werd geduwd, en daarom dus geen penalty gaf. Met diezelfde, scherpe blik wil de beste man een penalty geven aan de thuisploeg: er zou hands gemaakt zijn door Bom. Na het bewijs van het tegendeel - in de vorm van een balafdruk op de borst - gezien te hebben, is hij gelukkig overtuigd en krijgt Heijen gewoon een vrije trap op randje zestien mee.

Maar de aanhouder wint, want de penalty komt er! Vanuit dichtbij zag het er misschien uit alsof Bom met een loepzuivere tackle de bal voor de voeten van de spits weg tikte, maar met de blik van een havik ziet de scheidsrechter het vanaf 30 meter beter dan de rest, en legt hij hem op de stip. Na een ijzersterke onderbouwing (”Hij had de bal, maar raakte de speler daarna ook”), toont de selectie gelukkig begrip voor deze beslissing. Behalve Jan, die zich om onbegrijpelijke redenen niet kan vinden in het besluit en een meer dan terechte gele kaart krijgt voor de vraag waarom de scheids niet gewoon alvast 3-0 voor Heijen opschrijft.

2-0 achter (nadat de strafschop opnieuw genomen mocht worden), maar we blijven op zoek gaan naar de aansluitingstreffer. Deze denken wij op een presenteerblaadje te krijgen in de vorm van een strafschop wanneer Tijn op vakkundige wijze omver wordt gezaagd in de zestien. Niets blijkt echter minder waar wanneer Pierluigi Collina hem niet geeft. “Hij ging voor de bal”, was het argument. Nu zou je de beste man kunnen beschuldigen van het met twee maten meten, gezien de eerder gegeven strafschop voor de thuisploeg, maar dat is niet terecht: de intenties van Heijen zijn puur en die van ons niet, dus de blauw-roden genieten nu eenmaal het voordeel van de twijfel.

Gelukkig laten wij nooit opgenaaid van dit soort dingen en gaan we rustig de kleedkamer in om de eerste helft tactisch te bespreken en in verwondering te mijmeren over de kwaliteit van de arbitrage. Na de thee staat ons (of eigenlijk vooral Jobba) en leuke verrassing te wachten: zijn vriendin heeft twee fanatieke supporters meegenomen van haar werk! Gewapend met rood-witte ballonnen, een spandoek van jewelste en motiverende woorden “Hup Job!” op het gezicht, zijn ze vastberaden om vanaf de zijlijn het tij te keren. We gaan vol goede moed de tweede helft in! Misschien geïnspireerd door deze nieuwe gezichten langs de kant, wil de scheidsrechter ons wangedrag van de eerste helft door de vingers zien en met een schone lei beginnen. Voor zelfreflectie is natuurlijk geen reden geweest.

De tweede helft spelen wij niet per se de sterren van de hemel. Niet volledig dankzij, maar zeker mede doordat wij iedere 50-50 beslissing uiteraard tegen kregen. Zo werd Jan in de hoek van het veld met een technisch perfect uitgevoerde heupworp naar de grond gewerkt, maar gezien Jan daar in principe niet had hoeven zijn, krijgen de gastheren de vrije trap mee.

En dan plots! Een aanval uit het boekje via de linkerflank wordt afgefloten: aan de andere kant van het veld zijn twee spelers over elkaar heen gevallen. De arbiter schijnt niet alleen over het zicht van een havik, maar ook ogen in het achterhoofd te beschikken. Hij heeft namelijk gezien dat Job tijdens hun valpartij een kopstoot heeft uitgedeeld aan zijn directe tegenstander. Dit is natuurlijk onacceptabel en hij toont de rode kaart. Nadat de spelers van Heijen zelf - waaronder de val-partner van Job - zeggen dat er niks aan de hand was, verandert De Havik echter van gedachte: op “niks doen” staat natuurlijk de straf van een gele kaart en dus 15 minuten langs de kant. Wederom een feilloze beslissing!

Dit fenomenale optreden maakt het des te verbazingwekkender dat Mat uit zijn slof schiet en de beste man uitmaakt voor een “waardeloze scheids” en woorden van gelijke strekking. Een meer dan terechte rode kaart is het logische gevolg van deze uitbarsting op een scheidsrechter die een uitstekende wedstrijd fluit.

Na deze klap, kabbelt de wedstrijd voort. Wij weten geen deuk te slaan in het harnas van de thuisploeg en ook Heijen wordt niet gevaarlijk. Totdat Rood-Blauw een inworp krijgt op onze helft en de mid-mid vier man voorbij dribbelt en met een fraaie uithaal de eindstand op het scorebord schiet: 3-0.

Krijgt Jan toch gelijk...

Onze voorsprong is als sneeuw voor de zon verdampt en plots staan er drie teams op 23 punten: Haarecee, Vitesse en VCA. Er is namelijk één lichtpuntje: VCA heeft namelijk van Vitesse gewonnen. Overigens zit Olympia ook nog op het vinkentouw met 22 punten. De inhaalwedstrijd tussen ons en Boxmeer lijkt alsmaar belangrijker te worden.

Mocht je na het lezen van dit verslag ook scheidsrechter willen worden? Ga dan naar https://www.knvb.nl/campus/academie/arbitrageopleidingen en schrijf je in voor de cursus (misschien ook een goed idee voor De Havik)! Wie weet geeft de scheidsrechter waar wij vandaag van hebben mogen genieten een workshop over hoe om te gaan met het fenomeen “thuisvoordeel” en hoe je jezelf onpartijdig opstelt in een wedstrijd waarin de gemoederen soms hoog op kunnen lopen.